Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[BOL]

Tweede ronde noodzaak in
Finse presidentsstrijd

Van een medewerker - KOPENHAGEN, maandag

"Wordt het een man of een vrouw?", is de vraag die veel Finnen bezighoudt na de presidentsverkiezingen van gisteren. Geen van de zeven kandidaten, onder wie vier vrouwen, behaalden meer dan 50 procent, waardoor een tweede ronde zal worden gehouden op 6 februari. Was het gevecht tot nu toe vooral een 'vrouwenfeestje', in de volgende ronde wordt het een strijd tussen de seksen.

Met 98,1 procent van de stemmen geteld, zijn Esko Aho, oppositieleider van de Agrarische Centrum Partij en Tarja Halonen, sociaal-democrate en minister van Buitenlandse Zaken als favorieten uit de bus gekomen. Aho behaalde 39,9 procent van de stemmen en Halonen 34,5 procent.

De twee favorieten zijn in vele opzichten tegenpolen: sociaal-democraat Tarja Halonen is een stadsvrouw en alleenstaande moeder die uit de kerk is getreden. Zij ziet het als haar voornaamste taak om voor de zwakkeren in de samenleving op te komen. De christelijke Esko Aho komt van het platteland, is getrouwd en heeft kinderen en legt de nadruk op traditionele waarden en normen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl