Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[BOL]

Straw wil openbaarmaking
medisch rapport Pinochet

Van onze correspondent - LONDEN, maandag

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, heeft gisteren de advocaten van de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet (84) ervan beschuldigd een waas van mysterie te bouwen rond de medische toestand van hun cliënt met hun weigering het medisch rapport vrij te geven.

Straw, die afgelopen dinsdag op grond van het onafhankelijke onderzoek bekendmaakte te 'overwegen' Pinochet niet uit te leveren aan Spanje, zei de "frustratie te delen" van de landen die de ex-generaal voor de rechter willen slepen, maar wees erop dat Pinochet zich beroept op het medisch geheim.

Spanje, België, Frankrijk en Zwitserland, die om uitlevering van Pinochet hebben gevraagd, krijgen tot morgenmiddag zes uur de tijd om hun bezwaren tegen eventuele vrijlating kenbaar te maken. Daarna besluit Straw wat er verder met Pinochet moet gebeuren.

Rond zijn medisch rapport is grote commotie ontstaan. Volgens de Britse krant The Sunday Telegraph zou het artsenteam hebben gezegd dat Pinochet voor de feitelijke uitlevering, naar verwachting op z'n vroegst over een jaar, zeker zal zijn overleden.

Maar The Observer citeert de specialist sir John Grimley Evans van de Universiteit van Oxford, die zegt dat het "noch de taak noch de verantwoordelijkheid" van het artsenteam was om te oordelen of Pinochet fit genoeg was om voor de rechter te verschijnen. "We hebben gewoon alle medische feiten op een rijtje gezet", aldus sir Evans.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl