Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb

Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
Interman 
 

maandag
17 januari 2000
 

[BOL]

CDU stalde miljoenen
op Zwitserse rekening

Van onze correspondent - BERLIJN, maandag

Minister-president Roland Koch (CDU) van de Duitse deelstaat Hessen kan een motie van wantrouwen van de oppositie verwachten. Ook eisen de SPD en de Groenen nieuwe verkiezingen.

In de Duitse deelstaat is het afgelopen weekeinde grote commotie ontstaan, nadat bekend was geworden dat de CDU in Hessen een stuwmeer van geheime gelden in Zwitserland heeft opgebouwd, waarmee zij vorig jaar de verkiezingsoverwinning financierde van haar kandidaat Roland Koch op Hans Eichel (SPD).

"De kiezers moeten een nieuwe kans krijgen", stelde de verliezer van weleer, "nu blijkt dat de CDU de verkiezingen heeft gewonnen met illegale middelen." Eichel werd na zijn onverwachte nederlaag de opvolger van Oskar Lafontaine, de teruggetreden minister van Financiën in het kabinet van bondskanselier Gerhard Schröder.

De Hessense CDU blijkt op buitenlandse rekeningen 17 miljoen mark te hebben gestald, waarvan nog geen pfennig in de wettelijk verplichte financiële verslaglegging is opgevoerd. De herkomst van het vermogen is onduidelijk.

Manfred Kanther, oud-minister van Binnenlandse Zaken onder ex-kanselier Helmut Kohl, pleitte indertijd voor een keiharde aanpak van alles wat maar enigszins naar corruptie riekte. Nu nam hij de verantwoordelijkheid voor de geheime rekeningen op zich en hield daarmee premier Roland Koch, die verklaarde van niets te hebben geweten, enigszins uit de wind.

Leugen
Eerder had de Hessense CDU ter verdediging van haar financiële situatie bekendgemaakt dat de partij gelden uit het buitenland had ontvangen, afkomstig uit joodse nalatenschappen. Michel Friedman, plaatsvervangend voorzitter van de Centrale Raad van Joden in Duitsland en vooraanstaand CDU-lid, reageerde geschokt op deze leugen. "Het is een schandaal binnen een schandaal, dat de partij een dergelijke uitvlucht heeft durven verzinnen."

Partijvoorzitter Wolfgang Schäuble heeft het afgelopen weekeinde op een verkiezingsbijeenkomst in Sleeswijk-Holstein de groeiende onvrede over de partijgeldaffaire bij de achterban ondervonden. De prominente politicus, die onlangs moest verklaren zelf ook dubieus geld te hebben aangenomen, werd in 'eigen huis' op boegeroep getrakteerd.

Oud-kanselier Helmut Kohl zal vandaag niet, zoals gepland, de Adolph-Bentinckprijs in ontvangst nemen. De erevoorzitter van de CDU zou deze onderscheiding met een bedrag van 15.000 dollar uitgereikt krijgen vanwege zijn werk voor de Europese zaak.

Ook bondspresident Johannes Rau moet zich tegen kritiek weren. Zijn naam wordt genoemd in het kader van de onderzoekingen naar omkoopbaarheid van socialistische politici in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Rau zou sinds 1989 zeker veertig keer gebruik hebben gemaakt van gratis vluchten van de West-Landesbank. Ook andere SPD'ers zouden dit voordeel hebben genoten.

foto: De voormalige Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Manfred Kanther (r) en Roland Koch, minister-president van de deelstaat Hessen.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl