Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
17 januari 2000
 

[BOL]

Cameraatje voor blinden

WASHINGTON, maandag

Een Amerikaanse onderzoeker is erin geslaagd een blinde man te laten 'zien' met behulp van een minicameraatje dat is verbonden met elektroden die in de hersenen zijn geïmplanteerd. Hoewel de blinde niet 'ziet' in de conventionele betekenis van het woord, kan hij de contouren van voorwerpen en grote letters en cijfers tegen een contrasterende achtergrond waarnemen.

Dr. William Dobelle demonstreerde zijn 'oog' met medewerking van Jerry, een 62-jarige man die op zijn 36e blind werd na een klap op zijn hoofd. Met het op een bril gemonteerde cameraatje met ultrasone afstandssensor, 68 elektroden in zijn hersenen en een 5 kilo wegende computer met de omvang van een woordenboek die aan een riem zit, neemt hij volgens Dobelle dingen waar.

,,Iedere elektrode op de oppervlakte van de hersenen produceert bij stimulatie lichtpuntjes die op sterren aan de hemel lijken. Op een zwarte achtergrond ziet hij witte lichtpuntjes. Bij een klein aantal puntjes krijg je het equivalent van een tijd- en temperatuuraanduiding bij een bank en als het er meer worden, lijkt het wel een scorebord in een stadion.''






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl