Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[V & L informatica]

Fabrice Santoro moet simpele
prooi zijn voor Richard Krajicek

door Dick Springer - MELBOURNE, zaterdag

Wie zich pas sinds het begin van dit jaar in de tennissport heeft verdiept, moet welhaast denken dat Richard Krajicek het bijzonder slecht heeft getroffen bij de loting voor de Australian Open. De Nederlander begint het eerste Grand Slam-toernooi van de eeuw tegen Fabrice Santoro, de Fransman die volgens het nieuwe rankingsysteem dat met ingang van dit jaar wordt gehanteerd op dit moment de beste tennisser van de wereld is.

In werkelijkheid hoeft Krajicek helemaal niet ongelukkig te zijn met zijn aanstaande tegenstander, die dankzij zijn toernooizege vorige week in Doha (Qatar) de toppositie inneemt op de dit jaar door de ATP ingevoerde 'race naar het wereldkampioenschap'. Om het tennisseizoen voor de gemiddelde fan wat begrijpelijker te maken heeft de spelersvakbond besloten met ingang van dit jaar volgens een zogenoemde 'race to the championships' te werken. Alle spelers beginnen het jaar met nul punten en krijgen de wekelijks tijdens toernooien vergaarde punten achter hun naam. Met pas één speelweek achter de rug is Santoro dan ook de kersverse klassementsleider, omdat zijn zege in Doha meer punten waard was dan de zeges van Lleyton Hewitt (winnaar in Adelaide) en Jerome Golmard (winnaar in Chennai) gedurende dezelfde week.

De stelling dat Santoro zijn koppositie na de Australian Open kwijt is, valt nauwelijks gewaagd te noemen. Van de Fransman mogen in Melbourne geen wonderen worden verwacht en Krajicek mag dan ook niet struikelen over zijn eerste Grand Slam-horde. "Santoro is een goede en gevaarlijke tegenstander, maar echte wapens heeft hij niet", zo analyseerde hij gisteren zijn komende tegenstander. "Hij is een bijtertje, dat vecht voor elk punt. Maar als ik vanaf het begin van de partij scherp ben en mijn eigen aanvallende spel kan spelen, moet ik hem natuurlijk wel verslaan", aldus de Kraai, die gisteren zijn derde en laatste partij tijdens de Colonial Classic een invitatie-toernooi dat hij als voorbereiding op de Australian Open speelt wist te winnen. De Duitser Nicolas Kiefer werd in twee sets (6-4, 7-6) aan de kant geschoven.

Daar waar Krajicek doorgaans niet verder kijkt dan zijn eerstvolgende partij, zal Sjeng Schalken ongetwijfeld stiekem even over de eerste ronde hebben heengekeken. Want als de Limburger zijn openingsduel tegen de Spanjaard Galo Blanco wint, wacht hem in de tweede ronde een ontmoeting met niemand minder dan Andre Agassi, in tegenstelling tot Santoro de 'echte' nummer één van de wereld. Agassi moet in de eerste ronde overigens nog wel even Mariano Puerta verslaan voordat hij aan de klus tegen Schalken kan beginnen, maar gezien de blakende vorm waarin de Amerikaan steekt, twijfelt niemand aan een voortvarende start voor de op Melbourne Park als eerste geplaatste speler.

Jan Siemerink krijgt in de eerste ronde te maken met Todd Woodbridge, een van de vele Australiërs die dankzij een wildcard rechtstreeks het hoofdtoernooi zijn binnengestapt. John van Lottum treft in Arnaud Clement net als Krajicek een Fransman aan de overzijde van het net. Peter Wessels moet nog een dag wachten voordat hij weet tegen wie hij zijn Grand Slam-seizoen begint. Wessels lootte een duel tegen een van de spelers die zich vandaag via het kwalificatietoernooi voor het hoofdtoernooi plaatsen.

Van de Nederlandse vrouwen heeft Kristie Boogert het het minst getroffen. Zij speelt in de eerste ronde tegen de als vijftiende geplaatste Anke Huber uit Duitsland. Ook Miriam Oremans krijgt in de persoon van Anca Barna met een Duitse speelster te maken. Seda Noorlander begint tegen de Tsjechische Adriana Gersi en Amanda Hopmans treft een speelster die zich via het kwalificatietoernooi in het hoofdschema slaat.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl