Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]
[Netaspect]
[BOL]

"Nieuw" studiehuis oogst lof

Van onze verslaggeefsters

DEN HAAG, zaterdag

Scholieren, vakbonden en werkgevers zijn erg tevreden met de plannen van staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) om het studiehuis voor scholieren minder zwaar te maken. "De staatssecretaris is met bijna al onze wensen akkoord gegaan", zegt een triomfantelijke W. Drescher, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De scholieren hoeven straks van Adelmund nog maar een praktische opdracht per vak te maken.

De vakken Algemene Natuurwetenschappen (ANW) en de moderne talen blijven een verplicht onderdeel in het pakket. Wel is het zo dat de scholieren niet aan de eindexameneisen hoeven te voldoen zodra de vakken meer tijd dreigen te kosten dan was gepland.

De bewindsvrouw maakte gisteren haar definitieve voorstellen bekend voor het studiehuis. De Tweede Kamer en de ministerraad steunen haar plannen.

Na de massale staking van scholieren tegen de werkdruk in december wilde Adelmund onder meer de vakken ANW en de moderne talen uit het verplichte pakket halen. Deze plannen loodste ze zonder instemming van werkgevers, leraren en het kabinet snel door de Tweede Kamer. Dit tot grote woede van scholen en docenten. Die voelden zich gepasseerd door Adelmund en vreesden een chaos op de scholen.

De afgelopen week heeft Adelmund dan ook met vrijwel alle betrokkenen rond het studiehuis om de tafel gezeten. Ook de scholieren hadden wat in de melk te brokkelen, ze mochten dinsdag bij de staatssecretaris komen.

Scholier M. Gebuis van het Tweede Fase Stakingscomité heeft goede hoop dat Adelmunds voorstel echt wat aan de grote studiedruk zal veranderen. Wel waarschuwt hij de scholieren dat ze goed moeten opletten of hun scholen de veranderingen ook echt doorvoeren. De nieuwe plannen geven de scholen namelijk veel vrijheid om zelf te kiezen hoe ze het pakket gaan verlichten.

De scholen vrezen vooral dat de lesstof per school door de vrije keuze erg gaat verschillen. Bij het vervolgonderwijs kan dit problemen geven. Met de maatregelen zijn ze verder blij. "Al zijn de docenten ANW niet te benijden", vindt B. Kranenburg conrector van de C.S. Aquamarijn in Vlaardingen. "Bijna 80 procent van de leerlingen van onze school zou ANW hebben laten vallen. Al die leerlingen moeten nu weer terug de klas in."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl