Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[BOL]
[CMG]
[ABN AMRO startplanner]
[Netaspect]
[KPN Digitale Certificaten]

Patiëntenstop
in ziekenhuis
Maastricht

door René Steenhorst

MAASTRICHT, zaterdag

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) kan de toestroom van operatiepatiënten nauwelijks nog aan. Alleen al voor een behandeling op de afdeling chirurgie wachten op dit moment zo'n duizend mensen. Het is de langste heelkunde-wachtlijst van Nederland.

In een poging de snel groeiende patiëntenstroom wat in te dammen, heeft de betreffende afdeling van het ziekenhuis aan huisartsen in de regio Maastricht gevraagd vanaf nu geen patiënten meer met 'standaardklachten' naar het AZM door te verwijzen.

Het gaat daarbij om mensen die, aldus AZM-woordvoerder Jean Servais, "in principe in elk streekziekenhuis" geopereerd kunnen worden. De huisartsen is nu gevraagd deze patiënten door te sturen naar de ziekenhuizen van Heerlen en Sittard.

Noodgevallen

Het AZM heeft, volgens Servais, als enige Nederlandse universiteitsziekenhuis tevens een streekfunctie: "Die willen we echter wél blijven uitoefenen voor de inwoners van Maastricht. Maar voor de standaard-gevallen van buiten Maastricht moet een ander ziekenhuis worden gezocht. Uiteraard niet voor de ernstige gevallen en spoedpatiënten."

De chirurg jhr. dr. L.M. de Brauw heeft zijn grote bezorgdheid uitgesproken over de situatie op zijn afdeling. Voor een eenvoudige liesbreukoperatie moet een patiënt bijvoorbeeld anderhalf jaar wachten. De medicus noemt deze toestand "triest en niet te tolereren". Volgens De Brauw, die voor zijn uitspraken op het matje is geroepen omdat hij deze zonder overleg met zijn meerderen heeft gedaan, veroorzaakt de huidige gang van zaken "veel menselijk leed". Woordvoerder Servais: "De Brauw heeft weliswaar op persoonlijke titel gesproken, maar wij herkennen de problemen."

Volgens de woordvoerder van het AZM worden de moeilijkheden niet veroorzaakt door financiële tekorten, maar door krapte op de arbeidsmarkt: "Er is gewoon geen nieuw personeel te vinden voor de operatiekamers. Het komt nogal eens voor dat we mensen moeten afzeggen die voor een operatie gepland staan."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl