Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[BOL]
[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]
[Netaspect]

Pastor misbruikte
40 tot 60 kinderen

UTRECHT, zaterdag

Een pastor van het kerkelijk recreatiecentrum Grote Bos in Doorn blijkt over een periode van ruim 25 jaar zeker veertig tot zestig kinderen seksueel te hebben misbruikt. Een onafhankelijke commissie heeft dat vastgesteld. De pastor kreeg al in 1997 twee jaar en zes maanden celstraf voor het plegen van ontuchtige handelingen met vier minderjarigen.

De commissie heeft vastgesteld dat vijf (ex-)medewerkers van het Grote Bos de pastor jarenlang de hand boven het hoofd hebben gehouden door het seksueel misbruik goed te praten of toe te dekken.

De Samen-op-Wegkerken overwegen maatregelen tegen de vijf betrokken medewerkers, van wie er nog drie actief zijn. De maatregelen variëren van een vermaning of schorsing tot ontzetting uit het ambt. De pastor krijgt te horen dat er voor hem geen ruimte meer is om kerkelijk actief te zijn.

De pastor werkte als recreatiebegeleider in het Grote Bos. De rechtbank stelde in november 1997 dat hij de kinderen "stelselmatig en langdurig" had misbruikt. Hij had op ernstige wijze misbruik gemaakt van zijn aanzien in kerkelijke kringen. Zelf gaf de pastor indertijd toe met veertien jongens ontucht te hebben gepleegd.

Opluchting

De onafhankelijke commissie stond onder voorzitterschap van mr. G. Vrieze, president van de rechtbank in Leeuwarden. Haar rapport is voor de slachtoffers een enorme opluchting. "Dit hadden ze absoluut niet verwacht", zei M. Grandia-Feddema, die de slachtoffers begeleidt. "Hun vertrouwen in de kerk was tot nul-komma-nul procent gedaald."

Commissievoorzitter Vrieze noemde de pastor een heel geslepen type, een man met veel charisma, die ook later nog met slachtoffers contact onderhield. In de periode waarin hij zich aan seksueel misbruik schuldig heeft gemaakt, heeft B. ook gewerkt bij de hervormde jeugdraad in Rotterdam en bij het kerkelijk conferentiecentrum Kerk en Wereld in Driebergen.

De man kon volgens de commissie zo lang zijn gang gaan omdat betrokkenen het niet wilden geloven, zich van een oordeel wilden afhouden of geen moeilijkheden met hem wilden. Verder speelde het kerkelijk argument een rol dat christenen de plicht hebben te vergeven en elkaar niet voor de rechter slepen. Met het argument van vergeven werd slachtoffers de mond gesnoerd. Zij mochten geen kwaad woord over B. zeggen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl