Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
12 januari 2000
 

[BOL]
[Netaspect]
[CMG]
[KPN Digitale Certificaten]
[ABN AMRO startplanner]

Hans Peters van
De Telegraaf
valt in prijzen

Van onze kunstredactie

ROTTERDAM, woensdag

Telegraaf-fotograaf Hans Peters heeft gisteren de tweede prijs gewonnen in de categorie politiek nieuws van de jaarlijkse Zilveren Camera-competitie. Hij vereeuwigde op aangrijpende wijze de in tranen uitbarstende May-Weggen tijdens de Bijlmerenquête.

Maar voor fotograaf Marcel Molle (36) was 1999 helemaal een fantastisch jaar. Hij veroverde liefst zes prijzen, waaronder de Zilveren Camera '99 en de eretitel Fotojournalist van het Jaar. De overige vier vielen in verschillende categorieën, zoals de derde prijs in de categorie politiek nieuws met een ander beeld van diezelfde enquête.

Molle, die wel 45 foto's inzond, won de jury was unaniem de begeerde Zilveren Camera met een angstaanjagend impressie van de Feyenoord-rellen op de Rotterdamse Coolsingel 25 april jl.: drie in het nauw gedreven agenten die hun wapen trekken.

"Die rellen waren veel gevaarlijker dan de situatie in Kosovo waar ik toen juist vandaan kwam", zei de persfotograaf, werkzaam voor Transworld Features en free-lance voor de Volkskrant.

De jury plaatste een aantal kritische kanttekeningen. Zo was 75 procent van de inzendingen digitaal, veel meer dan ooit, maar de technische kwaliteit was veelal niet om over naar huis te schrijven. Het gros van het beeldmateriaal droeg een klassiek karakter. Nieuwe visies en opvattingen omtrent fotografie ontbraken vrijwel geheel. Bovendien, zo vond de jury, was de totale kwaliteit van alle inzendingen afgelopen jaar minder dan voorgaande jaren. Slechts de bovenste laag was ditmaal, gelukkig, buitengewoon hoog.

De uitslag werd gisteren voor het eerst in het Rotterdamse stadhuis bekend gemaakt. Vroeger vond deze in Utrecht plaats, maar aangezien er plannen bestaan het Nederlandse Beeldinstituut (voor fotografie en film) in Maasstad te vestigen, heeft de Stichting De Zilveren Camera van de NVF de Muntstad de rug toegekeerd. Overigens vecht Amsterdam die plannen aan.

De tranen van Hanja Maij-Weggen bezorgden Telegraaf-fotograaf Hans Peters de tweede prijs.

Marcel Molle schrok van de dreigende sfeer tijdens de Feyenoord-rellen in Rotterdam maar won met zijn nieuwsfoto wel de Zilveren Camera.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl