Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
11 januari 2000
 

[BOL]
[CMG]
[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[Netaspect]

Daniel, student,
zomaar doodgeslagen

door Eric de Brouwer en Jolande Westdorp-
VLAARDINGEN, dinsdag

"Als kind al droomde mijn omgebrachte zoon ervan om sportverslaggever te worden. Journalist worden zat gewoon in hem. Nu hebben wij hem door totaal zinloos geweld verloren. Juist Daniel die zo'n vredelievende jongen was, verdiende dit niet."


Vrijwel exact een jaar na de stille tocht voor Froukje Schuitmaker en Marianne Roza in Gorinchem, is er in Vlaardingen opnieuw een herdenkingstocht voor een jong slachtoffer van zinloos geweld. Klasgenoten van de 17-jarige Daniel van Cotthem hielden gisteravond spontaan een stille tocht om de student journalistiek, die zondag overleed nadat hij op een treinstation een klap op zijn hoofd had gekregen, te herdenken. Zo'n drieduizend mensen, onder wie de ouders van Daniel, liepen mee in de tocht.
FOTO: ANP

Peter van Cotthem, de vader van journalistiek-student Daniel van Cotthem (17) die afgelopen vrijdag op een treinstation in Vlaardingen werd mishandeld en zondag aan de gevolgen daarvan overleed, is volledig verslagen. Hij heeft geen woorden voor het verdriet dat hem, zijn vrouw Sandra (50), dochter Gabrielle (22) en Daniels vriendin Loes Ippel (18) heeft getroffen.

De 17-jarige Daniel van Cotthem werd neergeslagen door een, volgens de politie, groep kaalgeschoren Hollandse jongens.

"Ons leven is totaal, maar dan ook totaal verwoest", zei de 49-jarige Van Cotthem die zijn zoon in de ochtend na de zware mishandeling doodziek in bed aantrof. "Ik kan niet uitleggen wat het betekent om je zoon zo verkrampt en buiten bewustzijn terug te vinden. Op dit moment interesseren de daders me nog niet. Ik kan alleen hopen, in het belang van alle Nederlandse ouders, dat zij snel worden gevonden."

Arrestaties

De spoorwegpolitie heeft vier arrestaties verricht. Het gaat om drie mannen van 23 jaar uit Rotterdam en Maassluis en een zestienjarig meisje uit Rozenburg. Volgens onderzoeksleider G. van Beek van de spoorwegpolitie maken zij deel uit van een bij de politie bekende groep van "zeven tot tien kaalgeschoren Hollandse jongeren." Een van hen heeft al een geweldsdelict op zijn naam. De politie denkt de overige verdachten de komende dagen aan te houden.

Van Beek: "Inmiddels staat vast dat er alcohol in het spel was. Maar dat is geen excuus; de uitbarsting van deze losgeslagen groep ging helemaal nergens om. Ze schepten er gewoon behagen in om zich als tuig te gedragen. Daniel is nog zo verstandig geweest zich na het incasseren van de klap niet te laten verleiden om tot de tegenaanval over te gaan."

Volgens Van Beek reageerden de inmiddels aangehouden verdachten 'geschokt' op Daniels dood. "Zij zullen straks, via hun advocaten, ongetwijfeld laten weten dat het niet hun bedoeling was om de jongen dood te slaan. Daar hebben wij niets mee te maken. Ze hadden het fatsoen moeten hebben om hun handen thuis te houden. Ieder die tot deze groep behoort, is in onze ogen medeschuldig aan de dood van Daniel."

NS-medewerksters op station Vlaardingen-Oost, waar Daniel zijn vriendin Loes op de trein wilde zetten en de fatale klap opliep, hadden de agressieve jongeren kort voor de geweldsuitbarsting in hun winkel. "Het waren zes à zeven jongeren, onder wie twee meisjes, die zich druk en agressief gedroegen. Wij hebben ze hier nooit eerder gezien. Het was echter duidelijk dat ze kwaad in de zin hadden."

Vader Van Cotthem stond gisteren op het stadhuis in Vlaardingen openhartig de pers te woord. Voorafgaand aan dit gesprek verklaarde de Vlaardinger tegenover De Telegraaf dat hij daarmee handelde in de geest van zijn zoon. "Daniel heeft me ooit uitgelegd hoe journalisten te werk gaan. Het was zijn grote droom om ook zover te komen."

Van Cotthem kenschetst zijn omgebrachte zoon als 'uitermate sociaal, gemotiveerd en dapper'. "Daniel was zeer geliefd bij zijn medestudenten van de school voor journalistiek in Utrecht. Hij was een fervent gitarist en gemotiveerd speler in het hoogste jeugdteam van de Schiedamse hockeyclub Spirit. Vorig jaar, tijdens een vakantie, ontmoette hij zijn vriendin Loes. Zij hadden een intense en innige liefdesrelatie. Hun pril geluk is nu letterlijk in één klap kapotgemaakt."

Gisteravond hielden mede-studenten en oud-klasgenoten van een havo-school in Vlaardingen spontaan een stille tocht om Daniel te gedenken. De jongeman wordt donderdag begraven. Het plaatselijke gemeentebestuur is van plan hem een dag later eveneens met een stille tocht te eren. Vader Van Cotthem zal daar opnieuw het woord voeren.

Precies een jaar geleden werden in Gorinchem de meisjes Froukje Schuitmaker en Marianne Roza dodelijk slachtoffer van zinloos geweld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl