Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[Telegraaf]
[I-Pay met SET]
[Cybercard]
[Vacatures]
[V & L informatica]

Volleybalteam neemt sportieve wraak

KATOWICE, dinsdag

De schande van het EK in Wenen is voor een klein deel uitgewist. Het Nederlands volleybalteam nam tijdens het openingsduel van het olympisch kwalificatietoernooi in Polen op gedecideerde wijze revanche op Tsjechië. De ploeg die Oranje in Oostenrijk uit de halve finales hield, kreeg in Katowice geen poot aan de grond. Toch betekent deze winst niets voor het vervolg van dit toernooi. En de pijnlijke knie van Richard Schuil is ronduit zorgwekkend. Toon Gerbrands wil hier echter niets over horen: "We doen het hier op karakter. Dan maar een extra pijnstiller."

Peter Blange speelt de bal langs de Tsjech Kvasnicka. Oranje begon het olympisch kwalificatietoernooi met een overtuigende 3-0 zege.

FOTO: ANP

Geprikkeld door alle kritiek gingen de lange mannen van de geplaagde Gerbrands met veel machtsvertoon van start. Tsjechië werd in de openingsset geconfronteerd met een machtig blok en een vlijmscherpe service (25-17). Acht keer scoorde Oranje met een dodelijk blok en slechts af en toe kregen de Tsjechen de eerste bal goed bij de spelverdeler. Ook in de tweede doorgang was geen sprake van enige spanning, ook al liet Oranje af en toe een steekje vallen (25-21). Opvallend was de wissel waarbij Mike van de Goor voor de service in het veld werd gebracht voor Richard Schuil. De ranke buitenaanvaller had onmiskenbaar last van zijn knie en moest even uitpuffen.

De derde set was foutenfestival waarbij Nederland goed weg kwam. Bij 14-19 voor Tsjechië kreeg Bas van de Goor aan de servicelijn de geest en kon hij zes punten laten noteren. Bovendien begon Tsjechië vreselijk te klungelen en was Schuil weer even fit en trefzeker (25-22). Peter Blangé, de 34-jarige spelmaker die foutloos speelde, werd terecht uitgeroepen tot 'man van de wedstrijd'. Vandaag zal de aanstaande recordinternational voor de 463e maal het shirt van Oranje dragen. Daarmee evenaart hij het record van Ron Zwerver.

Maar dat soort zaken zijn in Katowice deze week niet van belang. Alles draait om plaatsing voor de Olympische Spelen. "Ik roep geen hosanna na deze wedstrijd", sprak aanvoerder Bas van Goor. "Maar dit is wel een lekker gevoel." Zijn collega Schuil had bepaald geen lekker gevoel. "Ik kon met moeite de wedstrijd uitspelen. Dit kost veel kracht en ik had echt veel pijn aan mijn knie. Het steekt verschrikkelijk en ik weet niet precies wat het is."

Kan Schuil deze week dan nog wel vijf wedstrijden spelen? "Ik hoop dat het elke dag wat beter gaat", reageerde de slanke aanvaller op een toon waaruit weinig vertrouwen spreekt. Maar de bondscoach gaat er van uit zijn belangrijkste aanvaller hem niet in de steek laat. "We hebben er één met griep, één met pijn in zijn rug en één met een zere knie. Maar dat is allemaal niet interessant. Als de medische staf bepaalt dat iemand kan spelen, moet-ie voluit gaan. Het is hier alles of niets en we mogen geen moment gas terug nemen."

Vandaag moet Oranje tegen Letland (dat met 3-2 van Polen verloor) de tweede overwinning kunnen behalen. Morgen staat de veelbelovende confrontatie met de Joegoslaven op de rol. Toch hoeft Oranje deze partij niet per se te winnen. Als de andere vier wedstrijden worden gewonnen, volgt zondag tijdens de finale een herkansing. En die is pas van doorslaggevend belang.

Katowice. Europees olympisch kwalificatietoernooi, mannen, eerste dag: Nederland - Tsjechië 3-0 (25-17 25-21 25-22), Polen - Letland 3-2 (23-25 25-19 29-31 25-18 15-11), Joegoslavië - Bulgarije 3-1 (25-18 25-19 19-25 25-16).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl