Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[Telegraaf]
[Cybercard]
[I-Pay met SET]
[Vacatures]
[V & L informatica]

Politiechef wil F-side Ajax opheffen

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries -
AMSTERDAM, dinsdag

Het opheffen van de F-side, meer bevoegdheid voor de politie op straat en een hardere aanpak van welgestelde Nederlandse oproerkraaiers. De korpsleiding van de Amsterdamse politie heeft verregaande plannen voor 2000.

In zijn nieuwjaarstoespraak dringt hoofdcommissaris Jelle Kuiper er bij Ajax-voorzitter Michael van Praag op aan de vaste supportersgroep van de voetbalclub, de F-side, te ontmantelen omdat alleen zo het voetbalhooliganisme echt een halt toe kan worden geroepen.

De politie heeft de harde kern van de Ajax-aanhang in kaart gebracht en is hoe dan ook van plan het kaf van het koren te scheiden. Kuiper pleit er namens de korpsleiding verder voor om supporters van de tegenpartij bij risicowedstrijden voortaan de toegang tot het stadion te ontzeggen.

Commissaris J. van Riessen zegt dat het "vreemd is" dat Ajax de F-side serieus neemt en toestaat dat "deze hooligans" hun eigen regels hanteren in het stadion. "Men zorgt ervoor dat er handenvol extra politiemensen op de been moeten worden gebracht om de openbare orde in de Amsterdam ArenA in goede banen te leiden," aldus de commissaris.

Verder wil de Amsterdamse politie een wetswijziging waardoor agenten op straat meer bevoegdheden krijgen. Volgens Kuiper worden criminelen te vaak beschermd door het recht en de regels waar de politie zich aan dient te houden. Zo wil hij bijvoorbeeld dat het in de wet mogelijk wordt gemaakt dat tijdens verkeerscontroles auto's ook mogen worden gecheckt op wapens en dat er groepen mensen in risicobuurten gefouilleerd kunnen worden.

Kuiper zegt dat het werk van agenten in grote steden emotioneel zwaar is. "Met name als een burger zich verbaal en fysiek verzet wanneer hij of zij aangesproken wordt op onbehoorlijk gedrag, of wanneer politiemensen door het publiek worden gehinderd, lastiggevallen of zelfs aangevallen wanneer zij datzelfde publiek proberen te beschermen."

"En laat niemand denken dat het dan om allochtonen gaat", vervolgt Kuiper, "er is namelijk geen vervelender publiek dan gewone, vaak welgestelde Nederlanders van alle leeftijden, die uitgaan en een slok op hebben of drugs hebben gebruikt."

Terugkijkend op het afgelopen jaar constateert de hoofdcommissaris tevreden dat het aantal misdrijven drastisch is gedaald. "Het aantal moorden liep terug van 61 naar 29, het aantal straatroven van 3582 naar 3481, overvallen van 421 naar 405 om maar een paar voorbeelden te noemen. Alleen op het terrein van zakkenrollerij hebben we de juiste aanpak nog niet gevonden, omdat daar een stijging van 13 procent van 13.268 naar 15.039 is te constateren."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl