Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[Matranortel]
[ING Teaser 2000]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Siteshopper]
[Veilinghal]

Rentevrees steekt kop op

NEW YORK, dinsdag

Op Wall Street zette een stijging van de kapitaalmarktrente de aandelenkoersen gisteren fors onder druk. De Dow Jones-index ging de eerste handelsdag van het derde millennium maar liefst 140,23 punten lager uit, op 11.356,89 (na tussentijds 'gedipt' te hebben op 11.305,69). Beleggers lijken zich op te maken voor een snelle renteverhoging, aldus een handelaar.

Nu grote problemen bij de millenniumwisseling zijn uitgebleven, kan de Amerikaanse economie zich voorspoedig blijven ontwikkelen, zo zouden beleggers redeneren. Als daardoor de inflatie toeneemt, dan is een renteverhoging door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, niet meer dan een kwestie van tijd. "Als je kijkt naar de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, dan is een verhoging met 75 basispunten al verdisconteerd", aldus een handelaar.

Het pessimisme zou nog eens worden gevoed door een rapport met dezelfde strekking van Morgan Stanley Dean Witter. Die zou gesteld hebben dat de Fed op korte termijn al de rente met één volle procentpunt (100 basispunten) kan verhogen. "En dat deed het sentiment natuurlijk geen goed", aldus een handelaar.

De rente op de toonaangevende 30-jarige staatslening liep uiteindelijk op tot 6,62%, het hoogste niveau sinds september 1997. De publicatie van de Amerikaanse inkoopmanagersindex die in december van vorig jaar daalde tot 55,5 (van 56,2 in november) kon niet voor een omslag zorgen.

De technologiezware Nasdaq Composite-index liet overigens een wel zeer grillig beeld zien. Na een tussentijds hoogtepunt van 4192,19 eerder op de dag, zakte de Nasdaq met 3989,71 later zelfs door de 4000-puntengrens, om te sluiten op een niveau van 4130,73, 61,42 punten boven het slot van afgelopen vrijdag.

De daling van de aandelenkoersen kwam onverwacht. Analisten hadden voorzien dat de internationale beurzen, waaronder de Amerikaanse, hogere koersen zouden laten zien, door het uitblijven van millenniumproblemen. Dat januari traditioneel een goede beursmaand is, zou de handel nog eens extra stimuleren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl