Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Matranortel]
[BOL]
[ING Teaser 2000]

'Massale stakingen bij
tornen aan cao-eis'

Van onze economische redactie - UTRECHT, dinsdag

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van ons land, waarschuwt voor massale arbeidsonrust als de werkgevers tornen aan de looneis van 4 procent die voor het komend cao-seizoen is gesteld.

"Als de werkgevers gezien het huidige psychologische klimaat hieraan morrelen, voorspel ik grote problemen. Een oproep tot staken is dan niet eens nodig", zei FNV Bondgenoten-voorzitter Henk Krul gisteren in zijn nieuwjaarsspeech.

Hij vindt tevens dat aandeelhoudersbelangen niet langer voorrang mogen hebben op werknemers. De vakbeweging staat dit jaar volgens Krul daardoor op een historisch keerpunt en moet als vanouds zijn tanden laten zien. "Philips, NS Cargo, Akzo en Hoogovens hebben recent bewezen dat zelfs gezonde bedrijfsonderdelen in dit land geen kans meer krijgen. We zullen stakingen niet schuwen om deze trend te keren. Het is nu of nooit."

FNV Bondgenoten maakt zich ook zorgen over de eigen ledenaanwas. De bond (bijna 500.000 leden) raakte dit jaar 1,7 procent van zijn achterban kwijt. Door werving in sectoren met een lage organisatiegraad zoals de callcenterbranche, de industributie en de groothandel, hoopt men deze ontwikkeling te keren.

Voorzitter Ad Verhoeven van de Vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel (MHP) waarschuwde gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak dat de stijging van de lokale lasten een einde kan maken aan de verantwoorde loonkostenontwikkeling.

Koopkracht
Volgens Verhoeven dreigen de lokale lasten de koopkracht uit te hollen. Een sterke stijging van de loonkosten zal nadelig uitpakken voor de werkgelegenheid, voorspelde de MHP-voorzitter. De miljoen niet-werkenden zijn de dupe, omdat zij moeilijker aan het werk komen. "De verantwoordelijkheid daarvoor ligt geheel bij de politiek", aldus Verhoeven.

CNV-voorzitter Doekle Terpstra zei in zijn nieuwjaarsrede dat de Christelijke vakcentrale zich fel zal verzetten tegen de dreigende zevendaagse werkweek. "De economie dreigt de mens de baas te worden", aldus Terpstra.

Om die reden hekelde hij gisteren het wetsvoorstel van D66 om mensen met gewetensbezwaren tegen het werken op zondag te beschermen. "De rest moet doorracen en ervoor zorgen dat zondag een normale werkdag wordt". Daarnaast pleitte Terpstra voor meer investeringen in de sectoren zorg en onderwijs, de twee grootste leveranciers van de wao. "De overheid heeft de zorg en het onderwijs verwaarloosd", aldus Terpstra.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl