Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[ING Teaser 2000]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[Matranortel]
[Siteshopper]
[BOL]

FNV: uitzendkracht heeft
recht op transferbonus

door Alex de Vries - AMSTERDAM, dinsdag

Uitzendkrachten die bij een bedrijf in vaste dienst treden, hebben recht op 20% van de transfersom die een uitzendbureau hiervoor krijgt. Dat stelt FNV Bondgenoten als één van de uitgangspunten bij de onderhandelingen voor een nieuwe uitzend-cao. De zogenoemde transferbonus voor uitzendwerkers zou op kunnen lopen tot maximaal drie bruto maandsalarissen.

FNV Bondgenoten wil verder dat de ruim 250.000 uitzendkrachten in ons land er volgend jaar 3% salaris bij krijgen. Voor de lagere loonschalen wordt daarnaast 'centen in plaats van procenten' geëist.

Dit betekent dat degenen die het minst verdienen er naar verhouding het meest op vooruit gaan. Omdat 80% van alle uitzendkrachten in de lagere loonschalen is ondergebracht, zou deze loonstijging in veel gevallen kunnen oplopen tot maximaal 8%.

FNV Bondgenoten-onderhandelaar H. Westerhof zet hard in. "In het verleden hebben de werkgevers nog wel eens een loonsverhoging boekhoudkundig zo verwerkt, dat in de praktijk mensen minder in hun portemonnee kregen. Dat moet deze keer dus anders. 3% erbij, betekent ook echt 3% in de knip."

In 1999 steeg het loon van uitzendkrachten met 3%. De bonden gingen hiermee akkoord in de veronderstelling dat de loonschalen en functiewaardering zouden worden aangepast. Dit is volgens Westerhof nog steeds niet gebeurd. "Er is wel een studiegroep ingesteld. Zolang die bezig blijft, vragen wij centen in plaats van procenten."

De eis om iets aan de loonschalen te doen, blijft overeind. Westerhof: "De loonschalen in de uitzend-branche beginnen allemaal op het minimumloon. Het duurt vaak te lang voordat iemand binnen zijn schaal naar een hoger salaris doorstroomt. Dat systeem moet op de helling."

Maar zolang dit niet het geval is eist Bondgenoten compensatie. "Wij willen dat iedere werknemer bovenop de loonsverhoging van 3% een toeslag krijgt van een kwartje per gewerkt uur. Omdat deze verhoging dus in centen en niet in procenten wordt uitbetaald, betekent dit dat degenen die het minst verdienen er relatief het meest op vooruit gaan", aldus Westerhof.

Volgens FNV Bondgenoten moet een uitzendkracht verder drie werkdagen bedenktijd krijgen voordat hij een uitzendcontract ondertekent. Tevens moet in het contract worden aangegeven wat iemand met een vergelijkbare functie, maar dan in vaste dienst, verdient. "In die periode kun je dan overleggen met collega's of met de bond, of het bod redelijk is", zegt Westerhof.

Hij raakt met zijn eis om een transferbonus in de uitzend-cao vast te leggen de uitzendbranche in het hart. Onder invloed van de krappe arbeidsmarkt en de Flexwet treden uitzendbureaus steeds vaker op als bemiddelaar en wervingsbureau voor nieuw personeel. De bonussen die hiermee worden verdiend, dragen voor een toenemend deel bij aan de omzetcijfers.

Deze bonussen zijn bovendien belangrijk voor de uitzendbureaus, omdat de groei van de uitzendmarkt is gestagneerd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vorige week bekend dat het aantal uitzenduren in het derde kwartaal van dit jaar vergeleken met dezelfde periode in 1998 met een miljoen is afgenomen. Omgerekend zijn dat 199.000 vaste banen.

"Het was altijd een factuurtje voor een uurtje. Bemiddelen en werven is voor uitzendbureaus nu lucratiever dan het risico van het volwassen werkgeversschap zoals de Flexwet in sommige gevallen voorschrijft", constateert Westerhof. Hij maakt daarom van de transfersom een principieel punt bij de onderhandelingen. "Op het moment dat het uitzendbureau zo'n bedrag krijgt, verdient het eigenlijk aan iets wat niet van hem is. Een uitzendkracht is geen handelswaar." De onderhandelingen voor een nieuwe uitzend-cao starten begin februari.  

 

FOTO: GLENN WASSENBERGH






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl