Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[ING Teaser 2000]
[Veilinghal]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Matranortel]
[Siteshopper]

Beurs knallend van start

AMSTERDAM, dinsdag

De Amsterdamse effectenbeurs ging gisteren uiterst opgewekt van start. De koersen schoten na opening als een vuurpijl de lucht in. Wall Street gooide toch nog wat roet in het eten. De voortekenen wezen op een goede start op de beurs in New York, maar de realiteit was dat de koersen juist even flink inzakten. Daardoor moest de AEX-index een deel van de winst prijsgeven. Het slot van 675,44 (een winst van 4,03 punten) betekende wel weer een nieuw record.

Het waren de renners van afgelopen jaar, die ook gisteren weer de meeste belangstelling trokken. "Kijk maar: ASML, Philips, Baan, KPN; men is zo blij dat de eeuwwisseling probleemloos is verlopen en bang om de boot te missen, dat men nu weer blind in die fondsen stapt. Ik wordt er toch wel een beetje bang van", stelde een handelaar.

Een collega bekende: "Ik ben doodsbang dat het verkeerd gaat. Je ziet mensen in aandelen stappen zonder dat ze eigenlijk weten wat ze kopen. En dan dat internet. Daar zie je dat de waarde van bedrijven wordt opgepompt tot onverantwoorde hoogte. Natuurlijk zullen veel bedrijven het goed doen, maar er zullen ook veel bedrijven zijn die onderuit gaan. Dan gaan er miljarden verloren, voor een flink deel geld dat door particulieren geleend is."

De omzetten ter beurze waren gisteren overigens niet groot. Met name de binnenlandse institutionele beleggers moesten nog bijkomen van de oliebollen, zo leek het. Bijzonder veel mensen hadden gisteren nog een vrije dag.

"De kopers zijn vooral de kleine particuliere beleggers. Verder zien we wat orders uit Amerika, en dan gaat het vooral om computergestuurde koopprogramma's", zo meende een beursman. "Vooral particulieren die bang waren voor problemen met computers rond de jaarwisseling hebben lijdzaam moeten toezien hoe anderen de koersen met sprongen omhoog zagen gaan. Zij springen nu alsnog op de voortdenderende trein."

In het begin van de middag noteerde de AEX-index een plus van bijna 15 punten. "Op grond van de futures leek het erop dat Wall Street met een winst van zo'n honderd punten van start zou gaan. Maar toen de beurs daar opende, bleken de meeste fondsen terrein prijs te moeten geven. De Dow noteerde binnen enkele minuten een verlies van meer dan veertig punten en daar schrokken we hier flink van."

Maar tot opluchting van velen kon de Dow later toch weer op winst komen, terwijl de Nadsaq-index onverminderd doorsteeg.

Van de AEX-fondsen kon Baan relatief de grootste winst boeken. De stukken van de Barneveldse automatiseerder werden ruim 5% hoger gewaardeerd op EUR14,78. Maar ASM Lithography deed het met een winst van EUR5,80 op EUR115,55 nauwelijks minder goed en voor Philips hadden beleggers liefst EUR5,80 meer over bij een slotkoers van EUR140,80. KPN volgde op de voet met een EUR3,40 hogere slotnotering van EUR100,30.

Opvallend was nog de ontwikkeling rond Burhmann. De aandelen werden aanbevolen in een televisieprogramma. "Het publiek stortte zich massaal op die stukken, met gevolg dat de koers omhoog schoot. Er werd maar liefst 11% meer betaald voor die stukken", aldus een verbaasde beursman. Buhrmann sloot EUR1,63 duurder op EUR16,58.

Aan de andere kant was Koninklijke Olie gisteren de gebeten hond. Olies sloten EUR1,35 lager op EUR59,50 en het aandeel was daarmee de hekkensluiter onder de AEX-fondsen. Maar Unilever en KLM deden het al weinig beter.

Ook de kleinere fondsen lieten een dergelijk beeld zien. De midkap-index sloot 12,32 punten hoger op 667,79. En ook hier waren het de winnaars van de laatste dagen van de vorige eeuw die het gisteren het beste deden. Getronics hoefde alleen Van der Moolen voor te laten gaan. Een reden voor de koerswinst van EUR3,20 op EUR51,10 voor de aandelen van het effectenhuis konden beursbezoekers niet vinden.

Getronics dikte gisteren EUR4,50 aan op EUR83,70. Ordina Beheer kon een dikke 5% winnen op EUR32,85.

Endemol profiteerde nog steeds van het eclatante succes van 'Big Brother'. Endemol maakte gisteren vol trots bekend dat op het 'moment supreme', toen winnaar Bart juichend het 'huis' verliet, liefst meer dan 3,5 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd waren. Een marktaandeel van maar liefst 73% en daarmee het op één na best bekeken programma van 1999. Beleggers zagen daarin voldoende reden om de stukken te kopen, al moesten zij daarvoor wel EUR2,35 meer neertellen op EUR55,70, dan eind vorig jaar.

De aannemers lagen er ook goed bij. De handel in de aandelen Boskalis werd vlak voor het slot van de handel stilgelegd, omdat topman Van Gelder in zijn nieuwjaarstoespraak een overname bekendmaakte en tevens herhaalde dat 1999 een uitstekend slot is geweest van de afgelopen eeuw. Toen de handel werd stilgelegd, noteerden de aandelen een eurokwartje hoger op EUR18,15.

De obligatiemarkt lag er gisteren zwak bij. Hier en daar zakten de koersen met meer dan een vol punt. "Het gekke is dat beleggers zich daar weinig van aantrekken. Normaal is een zwakke obligatiemarkt reden voor dalende aandelenkoersen, maar vandaag lijkt niemand zich daar zorgen over te maken", stelde een beursman.

Ook in New York leken beleggers zich weinig aan te trekken van de oplopende kapitaalmarktrente, maar rond het slot van de beurs van Amsterdam zakten de koersen in New York scherp, toen beleggers zich ineens alsnog zorgen gingen maken. Bovendien is er angst dat de Fed de officiële rentetarieven al bij de eerste bijeenkomst zal verhogen.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl