Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[Veilinghal]
[BOL]
[Siteshopper]
[El Cheapo]

Kroatië kiest voor
toekomst na Tudjman

  Van onze correspondent - BOEDAPEST, dinsdag

Ruim vier miljoen Kroaten zijn gisteren naar de stembus gegaan in de wetenschap voor een duidelijke keuze te staan: voortzetting van de nationalistische isolatie zoals die onder wijlen president Franjo Tudjman gewoon was geworden of de nieuwe meer op samenwerking met Europa gerichte politiek van de oppositie.

Alle peilingen wijzen erop dat het bonte gezelschap van oppositiepartijen op een overwinning afstevent. Daarmee krijgt de door Tudjman opgerichte Kroatische Democratische Unie (HDZ) voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991 een verkiezingsnederlaag te verwerken.

• Ivica Racan, de leider van de sociaal-democraten brengt samen met zijn vrouw Diana zijn stem uit tijdens de parlementsverkiezingen in Kroatië.

FOTO: REUTERS

De HDZ en de op 11 december overleden Tudjman waren lang het symbool voor de vrijheidsstrijd van de Kroaten. In tijden van oorlog en wederopbouw was hun compromisloze politiek populair en kon de partij doen wat men wilde. Nu krijgt men de rekening gepresenteerd voor de falende economie met een werkloosheidspercentage van rond de 20 procent en een stijgende inflatie. Ook de geringe persvrijheid en de wijdverspreide corruptie deden de reputatie van de HDZ geen goed. Het overlijden van Tudjman lijkt de HDZ ook weinig 'meelijstemmen' te hebben opgeleverd.

Afkeer

Het is de afkeer van de HDZ die de oppositie verenigt. Veel meer hebben oud-communisten, socialisten en liberalen niet gemeen. Grote vraag zal na een eventuele verkiezingswinst zijn of deze club lang bijeen blijft.

Dat is echter van later zorg voor de vermoedelijke nieuwe premier Ivica Racan van de Socialistische Partij. "Een echte democratie opbouwen met vrije media is onze eerste taak", aldus de bebaarde liefhebber van rockmuziek.

De verkiezingsstrijd gaat ook tussen het conservatieve platteland en de op het moderne 'Europa' gerichte steden. Het is tevens het gevecht van generaties. De meeste jongeren zijn de nationalistische politiek zat en willen vooral kunnen reizen en genieten van het leven. Dat daarvoor meer medewerking met instituten als het Joegoslavië-Tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag en het Internationale Monetaire Fonds zijn vereist, wordt op de koop toegenomen.

De opkomst lag gisteren rond de 70 procent. De eerste uitslagen werden na middernacht verwacht.

Op 24 januari moet het land weer naar de stemlokalen. Deze keer moet er een president gekozen worden. Het is typerend voor de onzekerheid van de HDZ dat men daarvoor nog geen kandidaat naar voren heeft geschoven. Het hangt van deze verkiezingsuitslag vast wie er gekandideerd wordt.

Wie er ook president wordt, hij zal in ieder geval veel minder voor het zeggen krijgen dan de 'Vader des Vaderlands', generaal Tudjman. Alle partijen zijn het er over eens geworden dat de presidentiële macht meer aan banden gelegd dient te worden. Het tijdperk van Tudjman wordt daarmee definitief afgesloten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl