Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[Siteshopper]
[El Cheapo]
[BOL]
[Veilinghal]

Giften aan president
Israël ter discussie

  Van onze correspondent - JERUZALEM, dinsdag

De Israëlische openbare aanklager, Eliakim Rubenstein, heeft gisteren een onderzoek gelast naar bijna een miljoen gulden die zittend president Ezer Weizman tussen 1988 en 1993 ontving van een bevriende Franse miljonair. Het onderzoek moet uitmaken of Weizman daarbij de wet heeft overtreden.

Volgens Weizmans woordvoerster Batia Keinan ging het om persoonlijke donaties. "Er is geen probleem, want een functionaris mag belastingvrij giften ontvangen van vrienden." De betalingen vonden maandelijks plaats gedurende vijf jaar, waarin Weizman lid van het parlement was en later minister. De donaties stopten toen hij in 1993 tot president werd gekozen.

Volgens Israëlische kranten heeft Weizman de gelden vooral gebruikt voor de medische behandeling van zijn zoon Shaul, die gewond was geraakt tijdens een actie in Egypte in 1969 en die in 1991 bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Hij zou twee ton hebben doorgesluisd naar de rekening van zijn dochter. Ook zou hij er belastingschulden mee hebben vereffend.

De affaire komt nadat eind vorig jaar oud-premier Benjamin Netanjahoe en zijn vrouw Sarah enige malen langdurig waren ondervraagd over het aannemen van geschenken en het betalen van te hoge rekeningen aan een bevriende aannemer.

De donaties van Weizman hebben alle Israëlische kranten ertoe gebracht om zijn aftreden te vragen. "Het is onmogelijk een president te hebben die een gift van een miljoen gulden niet bleek te kunnen weigeren. Hij moet aftreden nu blijkt dat hij niet de integriteit heeft die van een publieke functionaris mag worden verwacht", aldus de krant Haaretz.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl