Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[ABN AMRO startplanner]
[BOL]
[Demon]
[KPN Digitale Certificaten]
[Netaspect]
[CMG]

Scholen:'Bovenbouw havo en
vwo moet lichter'

door Margreet van Beem - AMSTERDAM, dinsdag

De vakken in de bovenbouw van havo en vwo moeten lichter worden: minder praktijkopdrachten en minder examen-onderdelen moeten de Tweede Fase leefbaar maken. Zo luidt de oplossing van schoolleiders en docenten voor de overbelasting van scholieren. Zij leggen hun plannen vrijdag voor aan staatssecretaris Adelmund (Onderwijs).

Haar eigen voorstel om de enorme hoeveelheid werk in de Tweede Fase te verlichten, stuitte op grote kritiek. Daarom leggen werkgevers en onderwijsbonden hier nu hun eigen plan naast: "Laat de scholen zelf maar kiezen", zegt R. van der Horst directeur van de werkgeversvereniging VVO.

Nieuwe vakken
Werkgevers en onderwijsbonden vinden namelijk dat Adelmunds bijstelling van de onderwijsvernieuwing ten koste gaat van de nieuwe vakken Algemene Natuurwetenschap (ANW) en Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) evenals Frans en Duits.

VVO en ook de organisatie van schoolleiders VOS/ABB heeft er vooral problemen mee dat de staatssecretaris midden in het jaar de nieuwe maatregelen wil invoeren. "Dat veroorzaakt chaos in de scholen", vindt M. Beelaerts van VOS/ABB. "Zoiets moet zorgvuldig gebeuren. Terugdringen van de studielast per vak helpt wel."

Ook Van der Horst vindt beperking van de studielast een betere oplossing. "Veel scholen zijn nu al bezig met de roosters voor februari. Een organisatie veranderen kan niet halverwege het cursusjaar. En de nieuwe vakken moeten ook kans krijgen een plek te vinden"

Kritiek bond
De onderwijsbond CNV ziet eveneens niets in het afschrijven van vakken. Bestuurder F. van Rooij denkt dat het mogelijk is tijdelijk bepaalde onderdelen niet te behandelen of er geen examen in af te nemen.

Van der Horst zou graag zien dat er een coördinator in de scholen wordt aangesteld om de vakken op elkaar af te stemmen. "Die kan overzien wie er lesstof moet schrappen. Daar mag best voor in de buidel worden getast."

Of staatssecretaris Adelmund dat ook vindt, moet vrijdag blijken. Eerder liet ze weten dat ze alleen over de uitvoering van haar eigen maatregelen wil praten. De onderwijsorganisaties voeren morgen nog een laatste onderling overleg.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl