Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[KPN Digitale Certificaten]
[BOL]
[Netaspect]
[Demon]
[ABN AMRO startplanner]
[CMG]

Een op zes soldaten haakt
al af tijdens introductie

  door Roy Klopper - ERMELO, dinsdag

Vijftien procent van de nieuwbakken soldaten en korporaals in ons leger is zo verwend en lui dat ze afhaken tijdens de Algemene Militaire Opleiding (AMO) die ze aan het begin van hun krijgsmachtcarrière moeten volgen.

Van de circa vierhonderd kersverse militairen die elk kwartaal naar de Generaal Spoor Kazerne in Ermelo komen om de verplichte introductie-opleiding voor de Koninklijke Landmacht te volgen, haalt bijna een op de zes de eindstreep niet door conditiegebrek of mentaliteitsproblemen. De nieuwelingen worden tijdens de legertraining onder meer onderworpen aan een bivak.

De commandant van het zogeheten Schoolbataljon in Ermelo, luitenant-kolonel A. Kruize, signaleert in het Defensie-vakbondsblad Oplinie dat de lichamelijke gesteldheid van veel jongeren sterk te wensen overlaat. Ook op psychisch vlak is het vaak hommeles, zo meent de commandant: "Hun mentale weerbaarheid is niet al te hoog: als er ook maar iets tegenzit haken ze af."

Spartaans
De luitenant-kolonel signaleert dat veel jongeren het in de beginperiode bij de landmacht 'best wel moeilijk hebben': "De helft is pas zeventien jaar oud en de anderen zijn meestal niet veel ouder dan achttien. Ze komen net van de middelbare school. Thuis wordt alles voor ze gedaan en hebben ze een eigen kamer. Hier slapen ze met zo'n negen anderen op een zaaltje. Dat lijkt misschien spartaans, maar als ze eenmaal bij hun parate eenheid opkomen moeten ze ook in teamverband kunnen leven en werken."

De circa honderd instructeurs op de Generaal Spoorkazerne is op het hart gedrukt de training wel redelijk te houden. Een van hen, sergeant A. Mensing, wijst hierbij op het schoenenprotocol: "We laten de leerlingen geleidelijk wennen aan het lopen op kistjes. Die hoeven ze in het begin echt niet de hele dag te dragen, dat zou voor kapotte voeten zorgen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl