Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[KPN Digitale Certificaten]
[BOL]
[Netaspect]
[ABN AMRO startplanner]
[CMG]
[Demon]

Zwartrijder steekt
NS-conducteur neer

  door Dominique Weesie - UTRECHT, dinsdag

Een 46-jarige conducteur van de Nederlandse Spoorwegen is gisteren in de trein neergestoken door een zwartrijder.

De man is met verwondingen aan been en borst overgebracht naar het Academisch ziekenhuis Utrecht. Zijn toestand is volgens de artsen stabiel.

De man die in de intercity van Den Haag naar Utrecht een conducteur neerstak, wordt kort na zijn daad op een industrieterrein bij Harmelen ingerekend. De verdachte was via een ingetrapt ruitje uit de trein ontsnapt. FOTO: OSCAR FLOS

Het incident gebeurde net na een uur 's middags in de intercity van Den Haag naar Utrecht. Even voorbij Woerden betrad het slachtoffer het rijtuig voor een routinecontrole. De verdachte aarzelde geen moment, trok een mes en stak de conducteur neer. De zwartrijder trok daarop aan de noodrem, trapte een ruitje in en zette het op een lopen.

Passagiers waarschuwden via de mobiele telefoon de politie, die met groot materieel, waaronder een helikopter, een klopjacht opende op de verdachte.

Omdat de trein midden in een weiland tot stilstand was gekomen, kon een ambulance niet bij het slachtoffer komen. In overleg met de conducteur werd besloten door te rijden naar Utrecht, een rit van ongeveer tien minuten. "De man was gelukkig gewoon bij kennis en buiten levensgevaar en is vanaf het perron naar het ziekenhuis vervoerd", aldus NS-woordvoerster F. Kraaijeveld.

Ingerekend
De verdachte, van Noord-Afrikaanse afkomst, kon korte tijd later worden ingerekend op een industrieterrein bij Harmelen. "Het moet is in ieder geval iemand die ze niet allemaal goed op een rijtje heeft. Een treinkaartje kost nog geen twintig gulden. Daar steek je toch zeker niet iemand voor neer", vervolgt Kraaijeveld, die verwacht dat de conducteur het ziekenhuis vandaag weer mag verlaten.

De NS denkt niet dat de steekpartij zal leiden tot nieuwe wilde stakingen, zoals vorige maand, toen NS'ers massaal hun werk neerlegden uit protest tegen de toenemende agressie in de trein. Aanleiding toen was de mishandeling van twee conducteurs door een groepje zwartrijders.

Volgens de NS zijn er inmiddels diverse bijeenkomsten met het personeel geweest met de bedoeling te komen tot een gezamenlijke aanpak om de agressie in de trein te beteugelen. "Bovendien", zo stelt woordvoerster Kraaijeveld, "valt er tegen dit soort dwazen niets te doen. In de trein tussen Den Haag en Utrecht gebeuren doorgaans nauwelijks incidenten en zeker niet op klaarlichte dag."

Ook de Spoorwegvakbond FSV noemt het nog te vroeg om te speculeren over nieuwe acties. "De NS heeft ons een plan van aanpak beloofd. Dat willen we eerst afwachten, alvorens ons te beraden op eventuele nieuwe acties," zo liet een woordvoerder gisteravond weten. "Maar het blijft natuurlijk te triest voor woorden dat je na drie dagen in het nieuwe jaar alweer wordt geconfronteerd met een steekpartij."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl