Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[Demon]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]
[Netaspect]
[ABN AMRO startplanner]
[BOL]

Hulporganisaties
boos over status
Foster Parents

  Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, dinsdag

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) heeft zich de woede op de hals gehaald van de vier medefinancieringsorganisaties door Foster Parents Plan Nederland als vijfde ook deze status te verlenen.

Medefinancieringsorganisaties steunen particuliere hulpverleners in ontwikkelingslanden met geld van de Nederlandse overheid. Jaarlijks kunnen zij tien procent van de begroting van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, zevenhonderd miljoen gulden, onderling verdelen.

De medefinancieringsorganisaties Hivos, ICCO, Cordaid en Novib weigeren de stichting Foster Parents Plan als collega-organisatie te aanvaarden. Zij vinden dat Foster Parents Plan in haar werk te weinig politieke betrokkenheid toont. Daarbij steekt het hen dat de spoeling dunner wordt, nu er vijf organisaties moeten delen.

"We zullen minister Herfkens om opheldering vragen en desnoods de gang naar de rechter maken om dit ongedaan te krijgen", zei Paul van Tongeren gisteren namens het Georganiseerd Overleg Medefinancieringsorganisaties.

Foster Parents Plan Nederland was "zeer gelukkig" met het besluit van Herfkens.

Steun VVD en D66
De regeringspartijen VVD en D66 steunen het besluit van minister Herfkens, om Foster Parents te laten meedelen in de subsidiepot van Ontwikkelingssamenwerking.

Het liberale Kamerlid Remak en haar D66-collega Ter Veer hopen dat de steun bij de bevolking voor ontwikkelingssamenwerking zal groeien. "Foster Parents weet een andere groep bij de bevolking te bereiken dan de andere vier ontwikkelingsorganisaties die subsidie krijgen", zegt Ter Veer. Hij denkt dat Foster Parents op zo'n 40 tot 50 miljoen gulden kan rekenen.

Wel vinden Remak en Ter Veer dat Foster Parents meer openheid van zaken moet geven over waar het geld precies naar toe gaat.

PvdA-Kamerlid Dijksma is niet erg gelukkig met het besluit van Herfkens. "Het kan niet zo zijn dat allerlei internationale hulporganisaties geld uit Nederland gaan krijgen. Er mag geen lek in de regels zitten. Het geld mag alleen naar Nederlandse organisaties", zegt zij.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl