Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[Netaspect]
[CMG]
[Demon]
[BOL]
[KPN Digitale Certificaten]
[ABN AMRO startplanner]

Onze man in Saoedi-Arabië
haalt uit naar ministerie

door Emile Bode DEN HAAG, dinsdag

De Nederlandse ambassadeur in Saoedi-Arabië, drs. J.J. Wijenberg, vindt dat ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zich schuldig hebben gemaakt aan "leugens, bedrog en ambtelijke stommiteiten".

Dit heeft hij geschreven in brieven aan het departement. Deze krant wist beslag te leggen op de vertrouwelijke informatie.

Wijenberg werd op 1 oktober jongstleden door minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken van deze belangrijke post ontheven, nadat de ambassadeur het vermoeden had geuit dat de tweede man op de ambassade, drs. C.M. Coops, geknoeid zou hebben met een ambassadestempel.

Pijnlijk
Coops werd daarover zo boos dat hij een klacht indiende bij het ministerie. Hij werd in het gelijk gesteld en Wijenberg werd verzocht vroegtijdig naar Den Haag terug te keren. De ambassadeur vocht deze beslissing aan, maar werd ook door de rechter in het ongelijk gesteld.

Minister Van Aartsen meent dat Wijenberg sedertdien zijn vertrek uit de oliestaat traineert. Dit heeft tot de unieke situatie geleid dat Wijenberg in de ogen van de Saoedische regering de Nederlandse ambassadeur is, maar voor Den Haag niet meer. Coops is thans tijdelijk zaakgelastigde.

De situatie is des te pijnlijker omdat Ballast Nedam en andere Nederlandse bedrijven een vordering hebben uitstaan van ƒ1 miljard op de Saoedische regering. Het merendeel van dit geld is nog niet betaald. De oliebelangen van Shell zijn nog veel groter. Wijenberg bemiddelde vorig jaar over deze vorderingen, volgens eigen zeggen tot ieders tevredenheid.

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het om een reguliere beëindiging van de werkzaamheden van Wijenberg gaat. "Hij was drie jaar ambassadeur, tijd om te worden overgeplaatst."

De vertrouwelijke briefwisseling tussen Wijenberg en het ministerie geeft evenwel een andere kijk op de zaak.

Visum-rel
Wijenberg bemerkte een klein jaar geleden dat zijn rechterhand Coops mogelijk fouten had gemaakt met het verlenen van een ambassadestempel die nodig is voor een visum van Saoedi-Arabië naar Nederland.

Wijenberg schreef in een van zijn brieven aan het ministerie: "Het is mijn plicht dit te onderzoeken, maar Coops werd zo boos dat hij een klacht tegen mij indiende. Die klacht werd tot enorme proporties opgeblazen en ik werd uiteindelijk uit mijn functie ontheven, maar mijn klachten werden door het ministerie nooit onderzocht. In de loop van de procedures ontstond een web van onwaarheden, leugens, bedrog en ambtelijke stommiteiten aan mijn adres. Door mij niet serieus te nemen, is een schandaal van formaat ontstaan en dat terwijl ons land miljardenbelangen in Saoedi-Arabië heeft."

Straf
Op 21 december jongstleden schreef topambtenaar J.P. Dijkstra namens minister Van Aartsen aan Wijenberg dat hij het afkeurt dat de ambassadeur alle medewerking weigert om zijn post te verlaten. "Door bij herhaling dienstopdrachten te weigeren stelt u mij teleur. U stelt ook de goede verhoudingen bepaald op scherp. Blijft u bij uw weigering te vertrekken dan overweeg ik een disciplinaire straf."

Wijenberg wil geen commentaar geven op deze affaire: "Ik betreur het dat u de brieven in handen heeft. Ik kan u wel zeggen dat er geheel onnodig een enorme rel is ontstaan, wat slecht is voor ons diplomatieke imago en onze economische belangen."

Inmiddels heeft Wijenberg wel toestemming gekregen officieel afscheid te nemen in Saoedi-Arabië. Een eerste nieuwe functie heeft de 62-jarige diplomaat geweigerd: het organiseren van een congres van de honoraire consuls.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl