Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
31 december 1999
 

[BOL]
[CMG]
[Demon]
[KPN Digitale Certificaten]
[Netaspect]
[Eurocard/Mastercard]

Prijs benzine stijgt naar recordhoogte

Van onze economische redactie - ROTTERDAM, vrijdag

Het nieuwe millennium gaat van start met recordprijzen voor benzines en diesel. De duurste benzine, super met loodvervanger, kost voor het eerst precies een rijksdaalder per liter.

Marktleider Shell maakte gisteren bekend de adviesprijzen voor benzine vanaf morgen met 2 cent te verhogen. Euro ongelood kost dan ƒ2,38 aan de pomp, ongelode super ƒ2,44 en diesel komt op ƒ1,788 per liter.

De prijsverhoging is geheel te wijten aan de verhoging van de accijns met ruim 2,5 cent per liter die het kabinet per 1 januari doorvoert. De aanpassing van de benzineaccijns aan de inflatie is sinds enkele jaren in de wet geregeld. Ook in 2001 en de jaren daarna zullen de benzineprijzen dus los van de ontwikkelingen op de oliemarkt steeds met enkele centen per liter verhoogd worden.

Dat de adviesprijs van Shell een halve cent lager uitvalt komt door de ontwikkelingen op de internationale oliemarkt. "De prijzen waren de laatste dagen net iets lager zodat het cijfer naar beneden werd afgerond", aldus een woordvoerder. De adviesprijzen voor benzine worden altijd op hele cijfers afgerond.

De Shell-woordvoerder bevestigt dat de prijzen nog nooit zo hoog zijn geweest. Wel wijst hij er op dat de prijs voor bijna driekwart bestaat uit accijnzen en belasting. "Het aandeel van de accijns is de laatste jaren sterk toegenomen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl