Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Cybercard]
[Vacatures]
[Telegraaf]
[Qxl]

Volleyballers houden hoofd koel

SINT-NIKLAAS, dinsdag

De Nederlandse volleyballers hebben zich gisteren gerealiseerd dat het traditionele Flanders Gala een ideale gelegenheid is om zich voor te bereiden op het olympisch kwalificatietoernooi, volgende week in Polen. Tot dusver werkt alles in België mee. Ook Ravenna, de opponent die Oranje in de halve finale met 3-1 mocht verslaan.

De Italiaanse club van Reinder Nummerdor vocht hartstochtelijk voor ieder punt, de 2000 toeschouwers kozen logisch voor de onderliggende partij, de scheids- en lijnrechters speelden in Sint-Niklaas voor Sinterklaas. En zij bedeelden Nederland meer dan behoorlijk. Wat weer leidde toch nog meer commotie en beleving.

In Katowice mag hetzelfde worden verwacht. Nederland bleef er geconcentreerd rustig onder, hield de servicedruk op peil, experimenteerde enkele malen met de opstelling, daartoe geïnspireerd door enkele lichte blessures. Richard Schuil had last van een knie en deed alleen de eerste set (25-23) mee. Martijn Dieleman, in Spanje bij koploper Numancia bezig aan een goed seizoen, was de eerst aangewezen vervanger. Hij kon de volgende set niet binnenslaan. Die eindigde in 24-26, nadat een arbitrale beslissing was teruggedraaid.

Ravenna was zo gelukkig met deze winst, dat de fut om meer te halen er wat uit ging. De Cubanen Cardona en Ruis Cuesta en vrije aanvaller Biribanti probeerden met hun harde sprongopslagen wel incidenten uit te lokken, aanvoerder Bas van de Goor, Guido Görtzen en Nummerdor reageerden met dezelfde wapens. Zij troffen mindere passers aan de Italiaanse zijde van het net.

Nu de opslag ook het net mag raken, raken steeds meer spelers bevrijd van de angst te missen. "Je kunt in het huidige volleybal niet zonder keiharde opslag. Het is pompen of verzuipen", vertelde Bas van de Goor. "Als ik me lekker voel, haal ik door. Bij mijn club ben ik weer gaan trainen op de sprongserve. Onze trainer geeft cijfers op grond van de statistieken die hij bijhoudt. Daaruit blijkt dat bij een matige opslag geen punt meer wordt gemaakt. Ook al staan Giani, Kazakov en Cuminetti, toch niet de minste blokkeerders ter wereld, aan het net. Ze houden niets tegen."

Voor de derde set verving bonscoach Gerbrands Dieleman door Albert Cristina, de derde optie voor het puinruimen en eerder beproefd in de World League. De allrounder van Roeselare kweet zich ook nu goed van zijn taak. In de slotfase moest Nummerdor worden ontzien. Hij kreeg weer last van de rug. "Zowel bij Richard als Reinder gaat het om behandelbare blessures. Daar maken we ons niet druk over. Het was zuiver preventief", lichtte Gerbrands toe.

Door de wisselingen kregen ook Mike van de Goor (veel) en Sander Olsthoorn (enige) speeltijd. Samen was het royaal genoeg om Ravenna in de derde en vierde set (25-14 en 25-17) duidelijk voorbij te streven. Maar dat blijft toch de nummer 11 van Italië? "Daar spelen wel alle wereldsterren", reageerde Gerbrands.

"Forli heeft 1 punt uit 12 duels, maar wel de Cubaanse middenman Pimienta en de Rus Jakovlev, de beste aanvaller van de World Cup, in de gelederen. En die Cardona tikt 3,70 meter aan. Bas van de Goor is een stuk langer en komt springend tot 3,60. Dat zijn records. Bellini is international geweest. Ravenna is dus niet niks. Ze houden het alleen niet vol. Voor ons een ideale wedstrijd. En geef me in de finale Friedrichshafen maar. Als ik eerlijk ben, heb ik de Duitsers liever dan Tsjechië. Dat geeft, vooruitkijkend naar Katowice, toch maar een dubbele moraal."

Ook die wens werd verhoord.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl