Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Vacatures]
[Cybercard]
[Telegraaf]
[Qxl]

Apathie troef bij Old Firm

Van onze speciale verslaggever - GLASGOW, dinsdag

De aanval van Celtic op de ongenaakbare koppositie van Glasgow Rangers in de Schotse Premier League is simpel afgeslagen door de ploeg van Dick Advocaat. Dit kon zo eenvoudig op vijandige bodem, omdat Celtic slechts tien minuten in de wedstrijd een vuist kon maken, maar voor het overige veel te behoudend speelde. Vandaar boeide slechts het eerste half uur van de Old Firm en sleepte de gewoonweg slechte wedstrijd zich vervolgens een uur lang op onverwacht saaie wijze naar het verlossende einde: 1-1.

Giovanni van Bronckhorst in de houdgreep bij Celtic-speler Vidar Resith. De Old Firm eindigde gisteren in een gelijkspel.

FOTO: PICS UNITED

De machteloosheid bij de spitsen aan Celtic-kant (Viduka en Moravcik) en Rangers-kant (Wallace en Dodds) en het gebrek aan ondersteuning zal zeker te maken hebben gehad met het armoedige niveau van de kraker. En niet te vergeten het ontbreken van twee topspitsen (Henryk Larsson en Michael Mols) die voor de rest van het seizoen de lappenmand in Glasgow niet meer uitkomen.

Celtic, het team van trainer John Barnes en technisch-directeur Kenny Daglish, toonde geen moment de intentie dat hier voor de kans gevochten werd om het gat met de aartsrivaal zo goed als te neutraliseren. Zelfs opportunisme, normaal een vast ingrediënt van de Old Firm, werd niet als middel in de strijd gegooid. Typerend voor de apathie was het gemak waarmee Celtic de 1-0 voorsprong door Viduka weggaf. Billy Dodds kreeg een zee van ruimte en zorgde voor de gelijkmaker. Rangers vond het best zo en behoudt met de 1-1 vier punten voorsprong op Celtic met een wedstrijd minder gespeeld.

Voor Celtic resteren nog twee onderlinge confrontaties om wat goed te maken. Voor het overige moet de club hopen op misstappen van de 'Gears'. Iets wat niet in lijn der verwachting ligt, gezien de hegemonie van Rangers in Schotland sinds de komst van Advocaat en de Nederlanders Giovanni van Bronckhorst en Arthur Numan.

Voor de Schotten zelf telde niet alleen het sportieve aspect, maar evenzeer wat zich langs het veld zou gaan afspelen. De ontmoeting van gisteren was namelijk de eerste tussen de aartsrivalen op Celtic Park sinds mei van dit jaar, toen Glasgow Rangers in het hol van de leeuw de Schotse titel veroverde. Toen ging het helemaal mis. Uit frustratie door de ultieme vernedering door de protestanten gingen de katholieke Celtic-fans helemaal door het lint. Tientallen gewonden waren het gevolg. Daarom kondigde de politie van Glasgow gisteren alarmfase I af rond Celtic Park.

Waar de Schotse tabloids vaak vooraf olie op het vuur gooien, predikten de mannen van het geschreven woord sinds dagen vergevingsgezindheid en respect voor elkaar. "Het voetbal draait zichzelf de nek om als een editie zoals vorig seizoen geen incident zou zijn, maar een gewoonte. De woorden van de politici lieten wat dat betreft niets aan duidelijkheid te wensen over", vertelde journalist Ken Gallagher. "Hoewel het hun populariteit bij de voetballiefhebbende kiezer niet groter maakte, spraken zij openlijk over een Old Firm-ban voor een aantal seizoenen."

Wat zou Glasgow zijn zonder de Old Firm? Waarschijnlijk drong dit besef door tot de meer dan 40.000 aanwezigen op derde kerstdag op Celtic Park. Was er op het veld niet veel te beleven, behoudens vocale pesterijen viel er op de tribunes nauwelijks iets onvertogens waar te nemen. Hetzelfde gold voor de wijk rond het stadion. Al zal de puntendeling daar zeker van invloed op zijn geweest.

De rol van arbiter Hugh Dallas maakte vooraf al de nodige tongen los. Sinds die beruchte zondag in mei, toen Dallas met gele en rode kaarten strooide en een strafschop gaf aan Rangers, had hij de Old Firm al tweemaal gefloten in Hampden Park en Ibrox Park. Zonder noemenswaardige problemen, al verloor Celtic tot tweemaal toe. Maar voor veel Celtic-fans kwam Dallas gisteren terug op de plaats van het misdrijf.

De 42-jarige leidsman uit Motherwell groeide zonder tegenstand uit tot de man van de wedstrijd. Hij voelde precies tot hoever hij wel of niet kon gaan en stond met z'n neus overal bovenop. Hij gunde spelers niet eens de tijd om kwaad naar elkaar te kijken want dan had hij zich al tussen twee kemphanen opgesteld. En hij floot de wedstrijd uit angst allerminst dood. Integendeel, waar hij kon, paste Dallas de voordeelregel toe. Niet dat het veel uitmaakte want de 22 acteurs om hem heen hadden soms de grootste moeite elkaar te vinden bij balbezit.

Slechts eenmaal ging Dallas in de fout. Paul Lambert, die al geel had ontvangen, trapte na een duel met Van Bronckhorst door, maar in plaats van het tweede geel (dus rood) kreeg de middenvelder van Celtic een stevig standje. Het maakte Lambert zo mak als een lammetje, terwijl Rangers zich niet druk maakte over het uitblijven van rood. De ploeg had de wedstrijd in de zak, de overtreding vond plaats op het middenveld en 'Gio' kon zonder problemen verder spelen.

Daarmee was het verhaal van Celtic - Glasgow Rangers wel verteld, vonden ook beide coaches. Advocaat weigerde een voorschot te nemen op z'n tweede kampioenschap met Rangers. "We zitten op het juiste spoor, maar moeten nog heel wat wedstrijden spelen. En uitwedstrijden blijven moeilijk. Ook in Schotland. Ook voor Glasgow Rangers."

Overige uitslagen: Aberdeen - Dundee Utd 3-1, Dundee - Johnstone 1-1, Hibernian - Kilmarnock 2-2, Motherwell - Hearts afg. Stand aan kop: 1. Rangers 17-44, 2. Celtic 18-40, 3. Dundee Utd 19-30, 4. Motherwell 17-27, 5. Hibernian 20-25.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl