Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Cybercard]
[Qxl]
[Telegraaf]
[Vacatures]

Handbaltop zoekt heil in Denemarken

Van onze handbalmedewerker - BUNNIK, dinsdag

Het goede optreden van de nationale vrouwenhandbalploeg op het WK in Noorwegen is niet onopgemerkt gebleven. Vijf speelsters, Olga Assink, Natasja Burgers, Monique Feijen, Saskia Mulder en Ana Razdorov spelen vanaf 23 januari voor de Deense topclub GOG Gudme. Ook Heidi Veltmaat gaat een avontuur aan over de grens. Haar werkgever wordt het Duitse Oldenburg. In Noorwegen verspeelde Oranje de kans zich te kwalificeren voor de Spelen van Sydney.

Met de overgang naar de Deense competitie, waarin Nicole Heuwekemeyer reeds een half jaar bij Randers HK actief is, gaat een wens van de speelsters in vervulling. Het grootste bezwaar van deelname aan het Oranjeplan, waarvoor de speelsters medio 1997 uit de clubteams werden gehaald, is het gemis van de wekelijkse competitiestrijd. Zeker nadat Van Riet/Nieuwegein (het clubteam dat inderhaast werd opgericht om de handbalsters te laten spelen in de Europacup) voor twee jaar van deelname werd uitgesloten omdat het ten tijde van de Kosovo-crisis weigerde de finale van de City Cup tegen het Joegoslavische Zork Napredak te spelen.

Gudme had reeds voor het WK interesse getoond voor het vijftal, maar het Nederlands Handbal Verbond (NHV) wilde de rust bewaren en pas na de wereldtitelstrijd overleggen. De gesprekken over een samenwerking waren al een half jaar gaande.

Met de keus voor Denemarken is ook gehoor gegeven aan de wens van bondscoach Bert Bouwer, omdat daar dezelfde spelstijl als van Oranje wordt gehanteerd. Als voordeel geldt tevens dat Bouwer, die de opleiding in Nederland met de achterblijvende internationals en Jong Oranje blijft leiden, voornamelijk met één club in het buitenland afspraken heeft te maken. Ook is afgesproken over en weer ervaringen uit te wisselen en jonge speelsters trainingsstages in het land van de regerend olympisch kampioen te laten ondergaan.

Natasja Burgers (24) heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het gemis van de wekelijkse competitie haar zwaar viel en dat ze wel oren had naar een transfer naar het buitenland. Al ziet ze de overgang naar Denemarken vooral als een proefperiode. "Ik ben niet iemand die graag van huis is, maar dit is een mooie kans om iets te proberen. De competitie loopt daar tot eind april, die tijd zal ik het heus wel uithouden. We hebben overigens alle vijf bedongen dat we af en toe een paar dagen terug mogen naar Nederland. Het is wel een voordeel dat we met z'n vijven bij elkaar zitten."

Hoewel de overschrijving naar Denemarken al gedaan is, moeten nog wel een paar zaken geregeld worden. "We hebben nog niet echt over geld onderhandeld en zijn nog niet helemaal op de hoogte van de behuizing. Het ging allemaal zo snel. Toen we daar vorige week waren, moesten we direct de overschrijving tekenen, omdat het dan nog een maand duurt voordat we speelgerechtigd zouden zijn. Maar dat zou allemaal best in orde komen. We blijven in ieder onvoorwaardelijk beschikbaar voor het Nederlands team, ook bij grote oefentoernooien", aldus Burgers.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl