Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Qxl]
[Telegraaf]
[Cybercard]
[Vacatures]

Italië in ban van dopingschandaal

FERRARA, dinsdag

De Italiaanse sportwereld staat voor het grootste dopingschandaal uit de geschiedenis. Volgens de openbare aanklager Pierguido Soprani in Ferrara zouden diverse Italiaanse topsporters systematisch bloeddoping (epo) toegediend hebben gekregen, zo meldt de krant La Repubblica maandag. Soprani pluist al maanden de handel en wandel van sportarts professor Francesco Conconi uit Ferrara en diens medewerker Michele Ferrari uit.

De zaak wordt in Italië 'staatsdoping' genoemd, omdat Conconi van eind jaren tachtig tot voor kort van het nationale olympische comité CONI zijn salaris ontving. Soprani stuitte op papieren die in het wetenschappelijke instituut van Conconi in Ferrara in beslag waren genomen. Daartussen vond hij een epolijst met daarop 22 namen en dossiers van topsporters. Onder hen zijn de wielrenners Claudio Chiapucci en Gianni Bugno en de skilopers Silvio Fauner, Maurilio de Zolt en Manuela di Centa.

Het openbaar ministerie begon een onderzoek nadat Conconi tijdens een internationaal symposium over doping in de zomer van 1993 in Lillehammer in een voordracht een verhandeling gaf over bloeddoping en de opsporingskansen. Hij zei daarbij aan 22 amateursporters bij wijze van proef epo te hebben verstrekt. In werkelijkheid ging het volgens justitie om 22 bekende topsporters. Die conclusie werd getrokken nadat de in Lillehammer openbaar gemaakte gegevens werden vergeleken met de hematocrietwaarden van profsporters, van wie bekend was dat Conconi hen begeleidde. De overeenkomsten waren opvallend.

De openbare aanklager beschikt over gegevens tot 1995. Een jaar eerder dook in de gevonden papieren ook de naam op van wielrenner Marco Pantani. Hij werd in de laatste Giro d'Italia gediskwalificeerd wegens een te hoge hematocrietwaarde van zijn bloed.

In verscheidene Italiaanse steden vinden momenteel justitiële onderzoeken plaats naar dopegebruik. Zo wordt het nationale olympische comité binnenkort in Bologna geconfronteerd met een dossier, waarin zware beschuldigingen worden geuit betreffende doping aan het adres van vroegere en huidige wielerprofs. De openbare aanklager in Bologna is al een strafzaak begonnen tegen zestien artsen, apothekers en trainers.

Verschillende Italiaanse topsporters die genoemd zijn in de lijst hebben direct negatief op de beschuldigingen gereageerd. "Deze kwestie lijkt op een smeergeldonderzoek. Er wordt een hoop kabaal gemaakt, dat uiteindelijk in niks eindigt", aldus wielrenner Maurizio Fondriest. Zijn collega Claudio Chiappucci ontkent zelfs ooit met Conconi te hebben gewerkt. Hetzelfde geldt voor Manuela di Centa. "Conconi heeft me nooit geholpen. Hij heeft me ook geen substanties gegeven", aldus de langlaufster.

Giorgio Vanzetta daagt zelfs de Italiaanse justitie uit. "Ik ben bereid om als proefkonijn te fungeren en me aan de onderzoekers beschikbaar te stellen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl