Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Cybercard]
[Vacatures]
[Qxl]
[Telegraaf]

"Jaarlijks 30 doden in DDR"

Van onze speciale verslaggeefster - KEULEN, dinsdag

Het DDR-systeem heeft jaarlijks zo'n dertig topsporters het leven gekost. Dat heeft de Duitse sporthistoricus dr. Giselher Spitzer verklaard. Hij zegt dat bij de voorbereiding van de Olympische Spelen van 1984 en 1988 elk jaar vijf tot negen topsporters onder de 20 jaar door verkeerd gelopen experimenten en medische onzorgvuldigheden om het leven zijn gekomen.

De DDR-autoriteiten zorgden ervoor dat de officiële aantallen die in vergelijkbare westerse landen niet al te veel zouden ontlopen. De cijfers werden in de DDR kunstmatig laag gehouden, aldus Spitzer.

Een aantal doden is niet terug te vinden Stasi-rapporten, ontdekte Spitzer. Zo meldt de wetenschapper het verhaal van een 16-jarige zwemmer van SC Magdeburg, die in 1973 overleed. Zijn lever, milt en nieren waren als gevolg van sterk en langdurig gebruik van anabolica vergiftigd. Spitzer veronderstelt dat de betrokken artsen op eigen houtje een experiment naar de grenzen van trainingsbelasting waren gestart.

Ook de dood van een 15-jarige rodelaarster uit Ober-Wiesenthal, op 19 augustus 1985, mocht niet bekend worden. Zij raakte tijdens de training van de baan, knalde op een drainagebuis en brak haar nek. Uit vrees dat de accommodatie zou worden gesloten, moest die zaak de doofpot in.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl