Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Matranortel]
[BOL]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Veilinghal]

Belastingplan vormt extra
stimulans Duitse beurs

Van onze correspondent - FRANKFURT, dinsdag

De Duitse effectenbeurs heeft gisteren haar opmars voortgezet en de DAX-beursindex in Frankfurt rook even aan de magische 7000-grens. Winstnemingen zorgden later voor enige daling, maar per saldo werd toch nog hoger gesloten als voor Kerst. De stijging van de beurs in Frankfurt is de laatste maanden procentueel zo hard gegaan, dat de DAX vergelijkenderwijs de opmars van de Amerikaanse beurs heeft ingehaald. Vooral de laatste maand zijn de koersen in Frankfurt veel sneller gestegen dan aan de overkant van de oceaan.

Beleggers anticipeerden al op het ontluikende herstel van de Duitse economie, maar vlak voor Kerst deed de rood-groene regering daar nog eens een cadeautje bovenop. Het nieuwe belastingplan voorzag al in een lastenverlaging in 2001 voor burgers en bedrijfsleven, waardoor de koopkracht wordt gestimuleerd. Maar de echte klapper zat in de kleine lettertjes. Pas enkele dagen na de publicatie van het belastingplan vonden belastingdeskundige het echte cadeau, vanaf 2001 kunnen grote concerns belangen in elkaar en andere bedrijven verkopen zonder dat ze belasting moeten betalen over de koerswinst.

Zo hebben Deutsche Bank, de Commerzbank, Dresdner en de verzekeraars Allianz en Münchener Re enorme industriële belangen, zowel in elkaar als in allerlei andere bedrijven. Deze belangen zijn vaak zo groot dat ze toch niet te verkopen zijn zonder de beurskoers te torpederen, maar ,mondjesmaat gaat het wel, of ineens aan een andere kapitaalkrachtige geïnteresseerde. Zo is het 12% belang van Deutsche Bank in DaimlerChrysler DM 20 miljard waard.

Maar het Duitse bedrijfsleven en de beleggers blijven opgetogen reageren en zien in de nieuwe stap van de regering Schröder een belangrijke hervorming om de verkokerde Duitse economie nieuw leven in te blazen met alle gevolgen voor groei en werkgelegenheid. Het feit dat banken en verzekeraars nu hun belangen zonder winstbelasting kunnen verkopen moet toch worden gezien als een cadeau van enkele tientallen miljarden aan de banken en verzekeraars

Die beide waren gisteren dan ook weer de grote winnaars aan de beurs van Frankfurt. Tot op de dag van vandaag is 50% belasting verschuldigd over de winst wanneer een bank of verzekeraar een belang afstoot. Vroeger waren alleen belangen in buitenlandse bedrijven belastingvrij te verkopen door Duitse grootaandeelhouders, maar vanaf 2001 geldt die regel ook voor binnenlandse deelnemingen, zo bleek uit de kleine lettertjes in de wettekst voor de belastinghervorming die minister Echel (Financiën) begin vorige week aankondigde.

Natuurlijk moeten er nog wat haken en ogen worden opgelost, maar de meeste analisten spreken toch van een majeure stimulans van de Duitse economie. Bondskanselier Schröder (SPD) sleepte er flink wat punten mee binnen en lijkt nog de socialistische lieveling te worden van het Duitse bedrijfsleven. En dat terwijl de christen- democratische CDU steeds verder wegzinkt in het moeras van de zwarte kassen waarvoor oud-bondskanselier Kohl nu ter verantwoording lijkt te worden geroepen. Waar enkele maanden terug de SPD nog aan de rand van de afgrond stond, zijn de rollen nu opgedraaid. Wat vooral van belang is of de CDU zich door het bedrijfsleven heeft laten betalen voor politiek gunstige beslissingen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl