Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Matranortel]
[Veilinghal]
[BOL]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]

Windstilte op Damrak

AMSTERDAM, dinsdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs leek het grote aftellen tot de eeuwwisseling gisteren dan toch echt te zijn begonnen. "Ik ben bezig met de nieuwjaarskaarten", aldus een handelaar rond vier uur 's middags. Met nog drie handelsdagen voor de boeg, keek hij alvast vooruit naar later deze week. "Dan gaan we maar wat extra weekbladen halen."

Ondanks de geringe omzetten bleven heel forse koersschommelingen gisteren uit. De AEX-index van 25 meest verhandelde fondsen zelf bewoog zich gedurende de dag tussen een hoogste niveau van 666,58 en een laagste niveau van 659,80. De belangrijkste Amsterdamse beursbarometer sloot uiteindelijk op 660,37, 0,06 punten onder het recordslot van afgelopen vrijdag.

Daarmee werd een winst van ruim 6 punten van eerder op de dag weer ingeleverd. "Er lijkt toch sprake van enige nervositeit", zo verklaarde een handelaar het koersverloop. "En wat moet je ook, nu de eeuwwisseling nadert? Zit je het jaar uit, of neem je winst, want gezien de stand van half oktober is inmiddels toch sprake van een aardig rendement."

Van de 25 AEX-fondsen eindigden 14 hoger en elf lager. Grootste procentuele stijgers waren voedingsmiddelenconcern Numico (+2,3% op EUR36,93) en detailhandelsgroep Vendex KBB (+2,3% op EUR25,69), grootste dalers uitgever Wolters Kluwer (-2,0% op EUR34,01) en luchtvaartmaatschappij KLM (-1,4% op EUR25,40).

Een grote stijger was ook supermarktonderneming Ahold (+2,2% op EUR28,25). Gisteren werd bekend dat de Argentijnse branchegenoot Disco, waarin Ahold samen met het Argentijnse Velox een belang heeft van bijna 92%, Supermercados Ekono heeft overgenomen voor een bedrag van ongeveer $150 miljoen. Ekono is een keten van tien supermarkten in Argentinië. In 1998 werd een omzet geboekt van ongeveer ƒ360 miljoen. Door de overname komt het aantal supermarkten van Disco in Argentinië op 220 stuks.

Voor zoveel ophef als de orkaan Lothar afgelopen weekeinde zorgde in vooral Frankrijk en Duitsland, zo rustig was het gisteren verder qua bedrijvennieuws op beursplein 5. Alleen kabelexploitant UPC liet weten via 250 winkels telefoon- en internetdiensten te gaan aanbieden en inmiddels haar 50.000ste internetklant te hebben aangesloten. Het aandeel UPC sloot als straf voor het doorbreken van de serene rust, zo leek het wel EUR2,00 lager op EUR125,00. Lokaal dikte het aandeel van detailhandelsonderneming Macintosh EUR0,35 aan tot EUR17,35. Macintosh-keten Bell Company is één van de winkels die de diensten van UPC aan gaat bieden.

Nabeurs maakte Macintosh zelf bekend definitief overeenstemming te hebben bereikt over de overname van de laatste 50% in Hoogenbosch Retail Group. Dat gebeurt met terugwerkende kracht, vanaf 1 oktober van dit jaar. Macintosh had al een belang in Hoogenbosch, van eveneens 50%. Ook had het detailhandelsconcern al langer een optie op de resterende 50% in de branchegenoot.

Onder de Midkap-fondsen was het beeld niet veel anders: tien fondsen sloten hoger, negen lager en twee onveranderd. Grootste procentuele stijgers binnen de Midkap waren voedingsmiddelenconcern Wessanen (+3,4% op EUR10,65) en raambekledingsproducent Hunter Douglas (+2,9% op EUR26,25), grootste dalers tankopslagfabrikant IHC Caland (-3,2% op EUR34,50) en ICT-dienstverlener Getronics (-2,6% op EUR75,75). Vooral de koersontwikkeling van het aandeel Wessanen deed handelaren met de wenkbrouwen fronzen. "De verkoopdruk waar het aandeel de afgelopen maanden mee te kampen heeft gehad, lijkt af te nemen", aldus één van hen. De omzet noemde de handelaar twee keer zo hoog als normaal.

Ook het aandeel van entertainmentconcern Endemol dikte aan (EUR0,90 op EUR53,50). "Endemol lijkt nog steeds te profiteren van de hype rond het programma Big Brother." Later deze week wordt bekend wie van de drie overgebleven bewoners van het 'huis' in Almere met de ƒ250.000 naar huis gaat.

Lokaal profiteerden kabelproducenten Draka (+EUR1,00 op EUR49,00) en Twentsche Kabel (+EUR1,00 op EUR35,00) van een onderzoeksrapport van Rabo Securities. De analisten van Rabo Securities handhaafden in het rapport (over Draka) hun koopadvies met betrekking tot het aandeel. Daarnaast verhoogden ze hun koersdoel voor Draka van EUR50,00 tot EUR55,00.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl