Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[BOL]
[ABN AMRO]
[KPN Digitale Certificaten]
[Demon]
[Netaspect]

Record nepartikelen
dit jaar onderschept

Van onze financiële redactie - AMSTERDAM, dinsdag

De Economische Controle Dienst (ECD) en de douane hebben dit jaar een recordaantal van 800.000 namaakartikelen onderschept.

Dat schat de Stichting Namaakbestrijding (SNB). Vorig jaar werden 600.000 nagemaakte producten in beslag genomen. Het gaat vooral om kleding en speelgoed.

Nederland wordt niet meer dan anders overspoeld door namaakkleding, zegt R. Brohm van de SNB. "Er is dit jaar meer gelet op de doorvoer van artikelen naar landen in bijvoorbeeld Oost-Europa." Hij schat dat de helft van de onderschepte artikelen voor de Nederlandse markt bestemd was.

Daarmee is het Nederlandse aandeel stabiel gebleven. Dat geeft de SNB moed, "vooral omdat het gemakkelijker wordt dat spul na te maken", stelt Brohm. Nep is bovendien steeds moeilijker van echt te onderscheiden.

De ECD constateert dat namakers gewiekster te werk gaan. "Ze wachten tot het laatste moment met het opplakken van het merklabel", aldus een woordvoerster. "Op die manier is de pakkans erg klein."

Brohm denkt dat hier een nog onontgonnen veld ligt. "We moeten de nephandel meer aanpakken in de landen waar gefabriceerd wordt. Misschien nu China gaat toetreden tot de wereldhandelsorganisatie WTO, kunnen we daar de namaakhandel aanpakken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl