Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[ABN AMRO]
[BOL]
[V & L informatica]
[Matranortel]
[Veilinghal]

Ctsv wil snelle invoering
van één uitkeringsgigant

door Mirjam Brinks en Alex de Vries - NAARDEN, dinsdag

Het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) juicht de kabinetsplannen voor de uitvoering van de sociale zekerheid in ons land toe. Dit in tegenstelling tot direct betrokkenen als werkgevers, werknemers en het merendeel van de uitvoeringsorganisaties (uvi's). Wel waarschuwt het college voor wantoestanden tijdens de overgangsperiode naar het nieuwe model.

Minister De Vries (Sociale Zaken) en zijn staatssecretaris Hoogervorst maakten in november hun veranderde plannen voor de uitvoering van de ww en de wao bekend. In dit kabinetsplan worden onder andere de vijf uvi's uit de holdings, als het GAK, SFB Groep en Relan, gehaald en samengevoegd tot één publieke uitkeringsgigant. Deze rijksdienst moet het geheel overzichtelijker en goedkoper maken.

Terwijl de tegenstanders vrezen voor een groot bureaucratisch apparaat, verwacht het Ctsv juist dat de uitkeringsfabriek, die de naam Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen krijgt (UWV), leidt tot meer duidelijkheid en eenvoud. De beoordeling of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een uitkering, de zogeheten claimbeoordeling, de premie-inning en uitkeringsverzorging komen in het nieuwe model bij de mono-uvi te liggen.

Volgens Ctsv-bestuurster O. Fles is het echter wel een vereiste dat de overgangsperiode zo kort mogelijk moet zijn. "Iedereen leeft nu al jaren in onzekerheid. De betrokken instanties worden van het ene uiterste, totale privatisering naar het andere uiterste, alles in publieke handen, geslingerd. Het is de hoogste tijd voor duidelijkheid. En dan ben ik, ondanks risico's, voor de plannen van De Vries."

Fles vreest verder dat de samenvoeging van de huidige uvi's, zoals GAK en SFB, de continuïteit van de uitkeringsverstrekking in gevaar kan brengen. Een overgangsperiode van hooguit enkele jaren en een duidelijke afbakening van verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen minister De Vries (Sociale Zaken) en het UWV zijn daarom volgens haar een eerste vereiste.

Het Ctsv heeft hierover onlangs bij het kabinet een lijst met wensen ingediend. Tot op heden zijn alleen de taken voor de overheid duidelijk omschreven. "Dat moet echter ook zo snel mogelijk voor de mono-uvi, de ruim 200 centra voor werk en inkomen (cwi's) in ons land en het Landelijk Instituut Werk en Inkomen (LIWI) gebeuren", zegt Fles.

Het Ctsv waarschuwt verder voor het weglopen bij de uvi's van gekwalificeerd en ervaren personeel als de discussie over het nieuwe model te lang duurt. Vast staat dat het in elkaar schuiven van de uvi's duizenden arbeidsplaatsen gaat kosten. Veel werknemers, zoals automatiseringsdeskundigen, wachten daar niet op. Een andere baan is momenteel makkelijk gevonden.

Ondanks de steun voor de kabinetsplannen eist het Ctsv extra controle-bevoegdheden. De toezichthouder heeft onlangs dan ook een projectgroep in het leven geroepen die zich hiermee bezighoudt. "Het monopoliekarakter en de schaalgrootte van het UWV kunnen te weinig prikkels opleveren voor een doelmatige en klantvriendelijke uitvoering", zegt Fles. "Dan is goed toezicht door een onafhankelijke instantie op de doelmatigheid belangrijker dan ooit."

Volgens haar vraagt de maatschappij om steeds meer integraal en onafhankelijk toezicht op de overheid. "Wij hebben niet voor niets brede steun in de Tweede Kamer voor onze werkzaamheden." Het Ctsv, ingesteld naar aanleiding van de commissie-Buurmeijer, houdt toezicht op de jaarlijkse besteding van 90 miljard gulden aan uitkeringen.

Fles heeft er verder het volste vertrouwen in dat als de mono-uvi eenmaal operationeel is de wao en ww-uitkeringen "rechtmatiger verstrekt kunnen worden". Het Ctsv hanteert nu een wettelijke foutmarge van 1% bij de uvi's. In de praktijk ligt dat percentage echter ver boven de twee. Dit betekent dat jaarlijks maar liefst 750 miljoen gulden 'fout' wordt verstrekt aan uitkeringsgerechtigden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl