Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Veilinghal]
[Vacatures]
[Autosite]
[BOL]
[Siteshopper]

'Mens in komende
eeuw behangen met
technische snufjes'

door Theo Jongedijk - BERLIJN, dinsdag

Technische hulpmiddelen als computer en fax zullen dankzij geavanceerde microtechnieken in de komende eeuw zo klein worden uitgevoerd, dat ze moeiteloos op het lichaam kunnen worden meegedragen.

Chips in onze schoenen gaan ervoor zorgen dat we al lopend energie opwekken, die toereikend is om alle aan ons lijf verbonden technische snufjes naar behoren te laten functioneren.

Duitse wetenschappers voorspellen dat de microtechnologie de mens in de komende decennia zal veranderen in een wandelende communicatiestations.

"De trend naar miniaturisering heeft tot gevolg dat al in het jaar 2003 ongeveer zestig procent van alle producten draagbaar zal zijn", zegt prof. dr. ir. Herbert Reichl van het instituut voor microtechnologie van de Technische Universiteit Berlijn.

Zoals de techniek in deze bijna voorbije eeuw de mens bevrijdde van zwaar lichamelijke arbeid, zo zal de microtechniek het leven in de volgende eeuw nog mobieler maken en de mens verlossen van eentonige arbeid.

Het horloge wacht een toekomst als ontvangststation, waarop faxen binnenkomen, die met een speciale bril kunnen worden afgelezen. Een handig opvouwbaar elektronisch plaatje, dat reageert op onze stem, is voorbestemd de makkelijk draagbare opvolger van de computer te worden. Ook de autotechniek en de gezondheidszorg zullen onder invloed van de verkleiningstechniek wezenlijk gaan veranderen. "Multifunctionele onderdelen zullen bekabeling onder de motorkap overbodig maken", zo wordt voorspeld.

Belangrijk voor het verwezenlijken van de toekomstplannen is de ontwikkeling van een super mini-chip van meer dan vijfduizend contactpunten, die ver boven de huidige maximale capaciteit ligt van 250 aansluitingen.

De toonaangevende wetenschapper van de Technische Universiteit in Berlijn stelt dat de mate van verandering van de maatschappij niet alleen is verbonden aan successen op technisch gebied, maar dat deze ook wordt bepaald door de manier waarop de maatschappij ermee omgaat.

"Wij kunnen nu al thuis via de computer boodschappen doen en het is technisch wellicht ook al mogelijk om het kassapersoneel 'uit te schakelen'. Het doen van inkopen heeft echter een sociale functie, waarbij het menselijk contact centraal staat. Ingenieurs en onderzoekers moeten dat gegeven bij het ontwikkelen van nieuwe technieken in gedachten houden", aldus professor Reichl.
Nieuwe techniek






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl