Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
28 december 1999
 

[BOL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Vacatures]
[Autosite]

Sektes geloven niet
in einde der tijden
rond eeuwwisseling

BOSTON, dinsdag

Terwijl de meeste mensen zich opmaken voor een knalfeest, of gewoon een gezellig samenzijn tijdens de millenniumwisseling, mijmeren sektarische gelovigen misschien over het einde der tijden. Bij religieuze deskundigen zijn echter geen sektes bekend die de Apocalyps al in de komende dagen verwachten.

Geloofsovertuigingen die eerder wel dergelijke geluiden lieten horen, blijken zich ondertussen te hebben ingedekt. Zo ook de in populariteit afnemende sekte Chen-Tao, oftewel De Juiste Weg'', uit Lockport in de Amerikaanse staat New York. Deze had voor het einde van 1999 een nucleaire catastrofe en een daarop volgende redding door buitenaardse wezens in ruimtevaartuigen in het vooruitzicht gesteld. Woordvoerder Richard Liu houdt het er deze dagen op dat de 30 leden geloven dat het einde ,,in het volgende jaar komt. We hebben geen specifieke datum.''

Israël heeft eerder dit jaar diverse groepen uitgewezen die het einde der tijden rond de millenniumwisseling aankondigden. In ieder land blijft het onmogelijk gebeurtenissen binnen kleine apocalyptische sektes te voorspellen.

Welke buitenstaander heeft de tragedies binnen De Orde van de Zonnetempel, Heaven's Gate, of Branch Davidian in de jaren negentig weten te voorspellen? Autoriteiten in veel landen hadden er aanvankelijk rekening mee gehouden dat de millenniumwisseling een golf van apocalyptische sektes zou produceren.

Tijdens een recente conventie van de Amerikaanse Academie voor Religie bleek echter dat deskundigen van diverse religieuze richtingen deze verwachting niet delen.

Er zijn voldoende redenen waarom de komende jaarwisseling van weinig betekenis is voor sekteleden. De eerste januari is bijvoorbeeld geen religieuze datum en het jaar 2000 heeft buiten het christendom geen betekenis.

Verder is Jezus volgens christelijke chronologen voor het jaar 1 geboren, zodat het derde millennium eigenlijk al is begonnen. Bovendien wordt in het bijbelse boek Openbaringen in hoofdstuk 20 wel gesproken van de terugkeer van Jezus, maar worden geen jaren genoemd die op duizend eindigen.

Data Apocalyps

Deskundigen verwachten pas voor de komende jaren een toename in de apocalyptische activiteit. Richard landes van de Universiteit van Boston en auteur Richard Abanes van het boek End-Time Visions'', noemen enkele data die meer apocalyptisch potentieel hebben dan de eerste januari 2000:

Mei 2000: de voorspelling van de overleden Edgar Cayce, een prominente genezer uit de New Age-stroming, dat de as van de aarde in 2000 of 2001 zal verschuiven, met enorme verwoestingen tot gevolg. Sommigen verwachten deze gebeurtenis op 5 mei 2000, of op 17 mei van het komende jaar, wanneer de maan, de zon en vijf planeten voor het eerst sinds 1962 vrijwel op één lijn met elkaar zullen staan.

2007: Diverse liefhebbers van bijbelse voorspellingen beschouwen dit jaar als een goede kandidaat, omdat 2007 het einde van een generatie (40 jaar) markeert nadat de joden Jeruzalem weer tot een geheel maakten.

2012: Verscheidene aanhangers van New Age verwachten dat de aarde in 2012 kort voor Kerstmis zal worden vernietigd, omdat de oude Mayakalender niet verder telt dan iets voor het einde van het christelijke jaar 2012.

2033: Dit jaar is voor veel christenen van groot belang vanwege de, vermoedelijk, 2000ste verjaardag van de kruisiging van Jezus en Zijn verrijzenis.

Nog verder liggen 2076, oftwel het jaar 1500 op de islamitische kalender, en 2240, het jaar waarin volgens de traditionele joodse telling de mensheid het zevende millennium ingaat.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl