Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
28 december 1999
 

[BOL]
[Veilinghal]
[Vacatures]
[Siteshopper]
[Autosite]

"Onderzoek van Duitse
justitie tegen Kohl"

Van onze correspondent - BERLIJN, dinsdag

Justitie in Bonn begint donderdag een strafrechtelijk vooronderzoek tegen oud-bondskanselier Helmut Kohl (CDU). Dit werd gistermiddag naar buiten gebracht door het Duitse persbureau DPA.

Het openbaar ministerie in Bonn wilde geen commentaar geven op het bericht. Eerder meldde ook al de doorgaans goed ingevoerde Süddeutsche Zeitung dat Kohl het doelwit wordt van een strafrechtelijk onderzoek. De krant publiceerde als eerste over de zaak-Kiep, waaruit de affaire Kohl is voortgekomen. Kiep is oud-penningmeester van de CDU. Hij nam in Zwitserland een koffertje met een miljoen markt in ontvangst van een wapenhandelaar, die zegt het geld op zijn beurt van een niet nader genoemde gever te hebben ontvangen.

Het is regel in Duitsland dat bij het besluit van justitie tot het instellen van een onderzoek naar een lid van de Bondsdag allereerst de voorzitter van het parlement wordt ingelicht. Volgens DPA zal Wolfgang Thierse vandaag op de hoogte worden gesteld van de stappen die justitie morgen tegen Kohl gaat ondernemen.

Een aantal Duitsers heeft tegen de staatsman een strafklacht ingediend wegens zijn handelen in het zogeheten partijgeldenschandaal.

De oud-kanselier gaf zelf inmiddels publiekelijk toe contante bedragen van anonieme gevers buiten de officiële boekhouding van de partij te hebben gehouden. Volgens Kohl is het geld, ongeveer twee miljoen gulden, ten goede gekomen aan de partijorganisatie in het oosten van het land.

Kohl weigert de namen van de gulle gevers te noemen. Hij zegt hierin te zullen volharden, omdat de betrokkenen door hem strikte anonimiteit is toegezegd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl