Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
28 december 1999
 

[BOL]
[Siteshopper]
[Autosite]
[Vacatures]
[Veilinghal]

Bidden voor goede afloop

Van onze correspondent - SINGAPORE, dinsdag

Indiase onderhandelaars zijn gisteren in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar gesprekken begonnen met de kapers van het vliegtuig van Indian Air, dat afgelopen vrijdag werd gekaapt op een vlucht van Nepal naar de Indiase hoofdstad New Delhi, en zaterdagochtend na enkele tussenlandingen in Afghanistan was geland.


Leden van streng-islamitische Taliban bidden vlakbij het gekaapte vliegtuig van India Air in de Afghaanse stad Kandahar.
FOTO: REUTERS

Eerder op de dag gisteren was het tweede ultimatum verstreken van de kapers, die hadden gedreigd de 155 passagiers te doden als India niet de Pakistaanse geestelijk leider Maulana Masood Azhar vrijlaat, en enkele militanten die vastzitten wegens separatistische activiteiten in de deelstaat Kashmir.

De Taliban, heersers van Afghanistan, hadden gisteren op hun beurt de kapers gewaarschuwd het vliegtuig te zullen bestormen wanneer er gijzelaars worden gedood.

De Indiase autoriteiten verklaarden gisteren optimistisch te zijn over de kans dat de gijzelaars worden vrijgelaten. In de hoofdstad New Delhi raakten 70 verwanten van de grotendeels uit India afkomstige gijzelaars gisteren slaags met de politie toen zij er bij de regering op wilden aandringen de eisen van de vijf kapers in te willigen.

Een oplossing van het drama wordt bemoeilijkt doordat India het regime van de fundamentalistische Taliban niet erkent, en geen diplomatieke betrekkingen met het land onderhoudt. Ook de betrokkenheid van aartsvijand Pakistan, met wie India onlangs bijna voor de derde keer een oorlog om Kashmir begon, bemoeilijkt de zaak.

Volgelingen van de sinds 1994 in India gevangen Azhar, verenigd in een groep die zich 'Harakat al Mujahidin' noemt, hebben al enkele malen gepoogd hun leider te bevrijden. Zo ontvoerden zij vier jaar geleden zes westerse toeristen in de hoop vrijlating van Azhar te kunnen afdwingen.

Ook toen weigerde India de eisen van de terroristen in te willigen. Een van de gijzelaars werd toen onthoofd, een wist te ontsnappen en van de overige vier werd nooit meer iets vernomen. Aangenomen wordt dat ook zij werden vermoord. In oktober jl. nam de 'Harakat' de verantwoordelijkheid op zich voor een granaataanslag in Kashmir.

Bij twee aanvallen van separatistische guerrillastrijders zijn gisteren in totaal vijf politiemannen in Kashmir gedood en minstens 14 gewond geraakt. Bij de bestorming van de guerrilla's van het hoofdkantoor van de anti-terreureenheid van de politie in Srinagar kwamen minstens 4 agenten om, en raakten 12 anderen gewond.

Eerder gisteren hadden de separatisten een patrouille in Srinagar beschoten, waarbij een agent was omgekomen en twee gewond waren geraakt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl