Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
28 december 1999
 

[BOL]
[Vacatures]
[Autosite]
[Siteshopper]
[Veilinghal]

Frakrijk opnieuw
in ban van orkaan

Van onze correspondenten -
PARIJS/BERLIJN,ROME, dinsdag

De Franse kust is afgelopen nacht opnieuw geteisterd door een zware storm die een enorme ravage veroorzaakte en ministens 3 doden eiste. Met windstoten van meer dan honderdvijftig kilometer per uur werden op diverse plaatsen tussen Arcachon en La Rochelle daken van huizen geblazen.

De verwoestende storm zette gisteravond koers naar de Middelllandse Zee. Verwacht wordt dat hij vandaag via Perpignan Marseille bereikt. Uit voorzorg zijn de vliegvelden van Bordeaux en Toulouse gesloten.

De wind van orkaansterkte blies tevens nieuwe grote plakken taaie olie, afkomstig van de gezonken Maltezer tanker Erika, op de stranden ten zuiden van Bretagne. Volgens de autoriteiten is een grote milieuramp onafwendbaar. Tienduizenden vogels zijn inmiddels met olie besmeurd geraakt.


Rond de tienduizend bomen zijn zondag door orkaan Lothar ontworteld in de fraaie tuinen van het eeuwen oude koninklijk paleis in Versailles.
FOTO: AP

Uit voorzorg voor het nieuwe noodweer in Zuidwest-Frankrijk werden gisteravond in de havenstad La Rochelle, waar de stroom uitviel, winkelcentra en de boulevard ontruimd. Burgers werden opgeroepen hun huizen niet te verlaten.

De orkaan Lothar, die in totaal al 78 levens heeft geëist, heeft zondagochtend, bij zijn eerste desastreuze bezoek aan in Frankrijk, zeker 44 mensen het leven gekost. In de regio Île-de-France rond Parijs moesten bijna tweehonderd mensen in ziekenhuizen worden behandeld aan verwondingen als gevolg van vallende takken, gesprongen ruiten of auto-ongevallen.

Circa anderhalf miljoen Franse huishoudens bleven gisteren nog verstoken van elektriciteit. De brandweer kwam handen tekort om eerste hulp te verlenen bij ingestorte huizen. Alleen de schade aan daken in Île-de-France werd al geraamd op tweehonderd miljoen gulden.

De omgeving van Parijs werd gisteren formeel uitgeroepen tot rampgebied. Burgemeester Jean Tiberi van de Lichtstad sprak van een enorme ravage aan parken en historische monumenten, zoals de onlangs opgeknapte Nôtre-Dame waarvan delen van het dak en de glas-in-lood-ramen zijn vernield, en het Paleis van Versailles.

In het Bois de Boulogne en het Bois de Vincennes, waar Parijzenaars zomers graag recreëren, werd bijna de helft van de in totaal 300.000 bomen ontworteld. In het park van Versailles, dat gisteren werd bezocht door de speciaal van vakantie teruggekeerde premier Jospin, moesten zo'n tienduizend bomen het ontgelden, waaronder fraaie ceders die ruim tweehonderd jaar geleden door Napoleon waren geplant. Disneyland Parijs, dat dat zondag uit voorzorg werd gesloten, is gisteren weer open gegaan.

Door het noodweer staan honderden opgeroepen militairen machteloos tegen de olie die inmiddels over een afstand van vierhonderd kilometer is aangespoeld op de Franse kust. De kracht van de wind en de hoogte van de golven maakt de opruimingswerkzaamheden onmogelijk.

De Franse autoriteiten maken zich grote zorgen over een nieuwe olievlek die uit een van de twee gebroken helften van de Erika is gestroomd. De nieuwe olievlek van een kilometer bij driehonderd meter bevindt zich momenteel ten westen van Ile d'Yeu, maar wordt met grote snelheid richting kust geblazen.

Lothar teisterde ook de Atlantische kust van Spanje. Twee werklieden werden gedood toen een een muur van een pakhuis instortte.

Na de orkaan van tweede kerstdag was er gisteren in Duitsland een stormloop op de verzekeringsmaatschappijen. Duizenden gedupeerden meldden totale vernieling van, of schade aan hun eigendommen. Vooral auto's en huizen moesten het ontgelden.

"In drie uur tijd is in het zuiden van Duitsland voor honderden miljoenen marken schade aangericht", aldus gistermiddag een eerste inschatting in Stuttgart.

Een woordvoerder van de overkoepelende organisatie van verzekeringsmaatschappijen in Duitsland stelde dat bij onze oosterburen stormschade geheel of gedeeltelijk wordt vergoed, mits deze is veroorzaakt door een wind harder dan kracht acht. Zondagmiddag werden windsnelheden gemeten van meer dan 200 kilometer per uur, een kracht die ver boven de gestelde verzekeringsnorm lag.

In het zuiden van Duitsland waren gisteren duizenden werkkrachten bezig om wegen en spoortrajecten van omgewaaide bomen te ontdoen. Vooral de A8 lag bezaaid met hout, in het bijzonder het traject tussen Karlsruhe en Stuttgart. Ook bij Pforzheim-Ost en Heimstein moest de weg letterlijk worden schoongeveegd.

Volgens weerdeskundigen was Lothar, de orkaan van tweede kerstdag, de zwaarste uit de geschiedenis. Tien jaar geleden richtte 'Wiebke' ook veel schade in het zuiden van Duitsland aan, maar de windsnelheden zouden toen lager hebben gelegen.

De naam Lothar blijft in Duitsland verbonden aan de dood van vijftien mensen. De slachtoffers werden bijna allemaal getroffen door omvallende bomen. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond en moesten in een ziekenhuis worden opgenomen.

De schade in Zwitserland, waar minstens 11 mensen omkwamen, bedraagt tussen de f 100 en f200 miljoen.

Bij een lawine in de Noordwest-Italiaanse Alpen in de provincie Turijn zijn vier alpinisten om het leven gekomen. Familieleden van de jongemannen waarschuwden de politie, waarna de zoektocht door de storm in de Alpen begon. Een vijfde jongeling, die ook onder de sneeuw was bedolven, kon op het nippertje van een wisse bevriezingsdood worden gered.

Voor een jonge Nederlandse vrouw was haar vliegreis van Brussel naar Florence een ware hellevaart. Het vliegtuig stuiterde de hele vlucht heen en weer waardoor veel passagiers volledig van de kaart waren. Eenmaal boven Florence mocht het niet op het plaatselijk vliegveld landen. Vervolgens vloog het luchtschip ondanks het verbod laag over Florence, scheerde net over de beroemde Dom en kon uiteindelijk na veel moeite, en algehele paniek in Pisa terecht. "Dit zou ik niemand willen aandoen", aldus de Nederlandse. "Ik wil het zo gauw mogelijk vergeten. Ik ga nooit meer vliegen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl