Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Siteshopper]
[Autosite]
[Veilinghal]
[BOL]
[Vacatures]

Geweld in Ambon
eist 38 levens

Van onze correspondent - SINGAPORE, dinsdag

Nog geen maand nadat de Indonesische president Wahid naar Ambon was gereisd om de Molukkers tot kalmte te manen zijn eergisteren opnieuw uiterst bloedige gevechten uitgebroken op het eiland tussen christenen en moslims. Daarbij kwamen tot dusver minstens 38 mensen om het leven.

De lont, die het kruitvat deze keer deed exploderen, was een verkeersongeluk in de hoofdstad Ambon. Daarbij werd zondag jl. een veertienjarige moslimjongen dodelijk geraakt door een vrachtwagen, die door een christelijke chauffeur werd bestuurd.

Dat ongeval was het signaal voor beide partijen de wapens (pijlen en bogen, zwaarden en zelfgemaakte granaten) weer op te nemen en brand stichtend door de na een jaar van geweld toch al grotendeels verwoeste stad te trekken. Pas gistermiddag konden de strijdende partijen met barricades en prikkeldraadversperringen van elkaar worden gescheiden.

Nadat bij even bloedige botsingen op het Molukse eiland Buru vorige week al 43 mensen het leven hadden gelaten, komt geleidelijk het prestige van president Wahid in het geding.

Tijdens zijn recente bezoek bezwoer hij de Molukkers niet alleen een eind te maken aan het religieus geïnspireerde geweld. Hij dreigde ook het leger in te zetten wanneer zij daar geen gevolg aan zouden geven.

Een anonieme legerwoordvoerder zei gisteren in Jakarta, dat er al een verzoek van de plaatselijke commandant ligt voor versterking van de militaire aanwezigheid op Ambon. De plannen daarvoor zijn echter nog steeds niet gereed, zei hij.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl