Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[Demon]
[Netaspect]
[CMG]
[ABN AMRO]
[KPN Digitale Certificaten]

Inleveractie goed
voor 3500 wapens

Van onze Rotterdamse redactie

ROTTERDAM, dinsdag

De landelijke inleveractie 'Heb 't lef, wapens weg' heeft volgens een eerste inventarisatie enkele duizenden slag-, steek- en stootwapens opgeleverd. De grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn samen goed voor circa 3500 wapens, van de meest uiteenlopende soort.

De regio Rotterdam is koploper met bijna 1200 wapens, Utrecht volgt met ruim 800, Den Haag met 700 en Amsterdam met 680.

Ook van enkele kleinere politieregio's zijn cijfers bekend, maar de meeste publiceren de officiële resultaten pas morgen, als minister Korthals (Justitie) in Apeldoorn aanwezig is bij het begin van de vernietiging van de wapens. Ze zullen daar worden geperst.

De bezitters konden tot en met 24 december in het hele land hun wapens straffeloos inleveren op de politiebureaus. Behalve slag-, steek- en stootwapens werden ook werpsterren en traangasbusjes ingeleverd. Voorzover bekend is Zeeland hekkensluiter met ruim 100 wapens.

De meeste van de 25 politieregio's zijn al met al toch blij met de resultaten. Een woordvoerder van het Rotterdamse verwoordde dat gisteravond als volgt: "Je moet nooit vergeten, dat een bezitter toch een potentiële gebruiker is."

Een greep uit de meer of minder dodelijke oogst: vlinder-, dolk-, hak-, kap-, val-, zak- en fileermessen, degens, stiletto's, wapenstokken, honkbalknuppels, wurgstokken, ninjapennen, werpsterren, traangasbusjes, sabels, krissen, goedendags (Middeleeuwse knuppel met stekelige ijzeren bol), bajonetten, laserpennen, samoeraizwaarden, stroomstootwapens, rookbommen en een heggenschaar.

Bewustwording

In de 45 containers in en om Amsterdam zijn in totaal 680 wapens aangetroffen, waaronder een groot aantal steekwapens. In Den Haag kwam de politie op 696 slag- en steekwapens. De politie Haaglanden is vooral tevreden over ,,het bewustwordingsproces dat door de campagne op gang is gebracht''. In de Utrechtse regio zijn na beëindiging van de actie in totaal 814 wapens geteld, waarvan 178 in de stad zelf.

De politie in de noordelijke provincies Friesland en Drenthe verzamelde respectievelijk 500 en 340 wapens. De politieregio Noord-Holland-Noord kwam uit op 350 stuks, Zaanstreek-Waterland op 141. Het politiedistrict Breda inde 333 stuks, de politieregio Gelderland Zuid 158. De politie in Zeeland telde 108 wapens, het district Noordwest-Veluwe 249, Flevoland 262. In de regio Noord- en Midden-Limburg schat de politie het aantal ingeleverde wapens op circa 300.

In elke regio trof de politie een hoeveelheid ingeleverde wapens die niet onder het generale pardon vallen, veelal vuurwapens. Zo leverde in Amsterdam een man vorige week al zes geweren in. Elders bleek het arsenaal vuurwapens evenmin gering. Ook hier een gevarieerd aanbod: pistolen, revolvers, geweren, granaten, luchtbuksen, nepvuurwapens, gas-, lucht- en veerdrukpistolen, alarmpistolen, een riotgun, een schiethamer en in totaal vele duizenden stuks munitie. Rotterdam haalde 64 vuurwapens binnen (waarvan twaalf 'echte'), Den Haag 104.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie worden de vuurwapens in de regel nader onderzocht om te bezien of zij bij een misdrijf zijn gebruikt. De bezitters moeten verder een afstandsverklaring tekenen, waarna het aan de politie en de officier van justitie is om te bepalen of het bezit van dergelijke wapens leidt tot een proces-verbaal of eventueel strafvervolging.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl