Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[BOL]
[ABN AMRO]
[Demon]
[CMG]
[Eurocard/Mastercard]
[KPN Digitale Certificaten]
[Netaspect]

Nederland vertrouwt
op goed uiteinde

door Roy Klopper

DEN HAAG, dinsdag

Nederland leeft in volslagen rust naar de millenniumwisseling toe. Alle doemscenario's over op hol slaande computers lijken vergeten: luttele dagen voor het zo lang gevreesde uur U is het vertrouwen in een goede afloop groter dan ooit.

Het speciaal voor de historische datum opgerichte Projectbureau Millennium Overheid (PMO) heeft zijn werk zo goed als klaar. "We zitten elkaar hier eigenlijk een beetje aan te staren en houden ons voornamelijk bezig met het opruimen van de bureaus. Dat hadden we een maand of negen geleden niet durven hopen, toen vreesden we nog een ongekende drukte en gekte in de laatste week", aldus zegsman H. Hameleers.

Een onderzoek van de Universiteit Twente bevestigt dat de Nederlander zich amper zorgen maakt over vervelende gevolgen van de naderende jaarwisseling: slechts 6 procent van de bevolking houdt er nog serieus rekening mee dat softwarefouten het dagelijkse leven in ons land zullen verstoren. De enquête is uitgevoerd onder 250 mensen. Bij een soortgelijk onderzoek in het voorjaar maakte nog 15 procent van de bevolking zich grote zorgen.

Uit het wetenschappelijke onderzoek blijkt verder dat de in juni verspreide speciale huis-aan-huis-millenniumkrant van de overheid weinig tot geen indruk heeft gemaakt. Een op de drie Nederlanders kan zich niet eens herinneren de uitgave in de bus te hebben gekregen. Verreweg de meeste ondervraagden hebben het krantje niet bewaard.

Verzekering

Ook een vorige week opengestelde vragenpagina op Internet, waarop landgenoten te elfder ure prangende kwesties kunnen voorleggen aan millennium-minister Van Boxtel leidt een zieltogend bestaan. "Sinds vorige week woensdag zijn er slechts elf reacties binnengekomen en dan ook nog van mensen met zeer specialistische opmerkingen", aldus woordvoerder Hameleers van het millenniumprojectbureau.

Het optimisme bij de bevolking wordt aangewakkerd door positieve uitspraken van 's lands bestuurders. Bewindslieden roepen om het hardst dat ze het millenniumprobleem onder controle hebben. Zo voorziet minister Jorritsma van Economische Zaken weinig problemen voor het bedrijfsleven, omdat dit zich dankzij 'hard werken' goed heeft ingedekt. Ook het storingsgevoelige departement van Defensie zegt alle dreigende onheil tijdig te hebben ondervangen.

Slechts hier en daar wordt nog een verontrust vingertje opgestoken: in een folder spreekt het landelijke Millenniumplatform ondernemers aan die nog altijd hun computers niet hebben getest op hun 2000-bestendigheid. Hen wordt meegedeeld dat ze niets van de verzekering ontvangen als zich daardoor schades voordoen.

Ook Nederlanders die bang zijn voor een atoomramp krijgen geruststellende geluiden te horen. De Russische minister voor kernenergie Yevgeny Adamov verzekert dat de kerncentrales in zijn land geen last zullen hebben van het millenniumprobleem. Hij wees hierbij op de twee jaar werk en 22 miljoen gulden die zijn regering heeft uitgegeven om problemen voor te zijn. De Russen hebben onder meer 24.000 computers vervangen die gevoelig bleken voor de gevreesde datum.

Een crisiscentrum in Moskou zal tijdens de jaarwisseling informatie uitwisselen met het Internationaal Bureau voor Atoomenergie en de autoriteiten van landen als de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk en Finland.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl