Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
24 december 1999
 

[Qxl]
[Telegraaf]
[Cybercard]
[Vacatures]

Oranje laat HBW stikken

Van onze basketbalmedewerker - HAARLEM, vrijdag

Frank Voskuilen, de organisator van de Holland Basketball Week, blijft niets bespaard tijdens zijn afscheidstoernooi. De Nederlandse Basketball Top besloot gistermiddag de nationale ploeg uit de HBW terug te trekken. De NBT ziet geen kans om een representatief team op de been te brengen tussen 26 en 30 december. Bouke Geersing, de voorzitter van de NBT, bracht gistermiddag Frank Voskuilen van dit voor alle partijen rampzalige besluit op de hoogte.

Namens Ricoh Astronauts is Koen Rouwhorst (rechts) zijn tegenstanders te snel en te hoog af. Zijn coach Ton Boot weigert hem echter tijdens de HBW af te staan voor Oranje, dat mede door die weigering niet zal aantreden tijdens de belangrijkste basketbalweek die Nederland kent.

FOTO: AP

Toen ruim twee jaar geleden de NBT werd opgericht, was het voor iedereen duidelijk dat er voortaan een plaats voor Oranje moest worden ingeruimd op de HBW. Het mes sneed aan twee kanten: de HBW had een aantrekkelijke ploeg voor pers en publiek, en de nationale ploeg kreeg kans om op topniveau te oefenen en zich aan het eigen publiek te presenteren. Het trof dat HBW-organisator Frank Voskuilen ook een der initiatiefnemers was van de NBT. Daardoor werd al snel overeenstemming bereikt op dit punt voor de komende jaren. Kort daarop werd ook besloten dat voortaan de winnaar van de zogeheten Ricoh Cup een bekertoernooi dat jaarlijks wordt georganiseerd onder auspiciën van de Federatie van Eredivisie Basketballclubs eveneens zou mogen deelnemen aan de HBW.

De kiem van een aantal problemen was op dat moment gelegd. Allereerst was het de vraag of de Nederlandse topspelers in buitenlandse dienst zouden worden vrijgegeven door hun broodheren. Oranje zou daardoor mogelijk ernstig worden verzwakt en niet het rendement kunnen halen dat het wenst, zowel speltechnisch als publicitair. Een tweede probleem vormde het eventueel afstaan van de beste spelers van de winnaar van de Ricoh Cup aan het Nederlands team. Deze problemen waren zwaarwegend, maar niet onoverkomelijk. Alle partijen, de NBT voorop, hebben echter verzuimd om tijdig naar creatieve oplossingen te zoeken.

Ton Boot

Als gevolg hiervan wordt bondscoach Bob Gonnen dit jaar geconfronteerd met een eindeloze reeks afzeggingen wegens clubverplichtingen. Daardoor moest hij zich noodgedwongen richten op spelers uit de Nederlandse competitie. Hierover heeft toernooi-organisator Frank Voskuilen enkele jaren geleden afspraken gemaakt met de diverse partijen. De eredivisieclubs zijn verplicht om hun spelers ter beschikking te stellen van de bondscoach. Bovendien is afgesproken dat Nederland maximaal twee spelers mag recruteren uit het clubteam dat aan de HBW deelneemt, in dit geval Canoe Jeans/EBBC. Maar de twee topclubs weigeren hun medewerking. Astronauts-coach Ton Boot: "Wij hebben met al die Europacupwedstrijden een heel druk programma. Ik kom nauwelijks toe aan echte trainingen. Ik wil onze internationals alleen laten gaan als Nederland min of meer compleet aantreedt. Maar dit is niet het geval. Ik heb geen zin om de dupe te worden van de weigering van al die buitenlandse clubs."

Desondanks kregen Raoul Heinen en Sander van der Holst toestemming van de clubleiding om met Nederland mee te doen. "Omdat ik Frank Voskuilen zo'n aardige gozer vind", aldus Boot. Maar Koen Rouwhorst en Rolf Franke worden niet vrijgegeven. De laatste moet een blessure rust geven. "Rouwhorst mag niet meedoen omdat hij achter onze rug om werd benaderd, nadat we in eerste instantie uitsluitend toestemming hadden gegeven voor Heinen, Van der Holst en eventueel Franke", foetert Boot.

Ook EBBC lag dwars. Jules Spijkers, bestuurslid van de winnaar van de Ricoh Cup: "We hebben ons met deze ploeg geplaatst voor de HBW. Als we twee spelers moeten afstaan het gaat om Marcel Huybens en Jerome de Vries worden we te zeer verzwakt. De bondscoach kan kiezen tussen minstens dertig spelers en wij uit tien."

Ook een compromisvoorstel van het NBT alleen Jerome de Vries vrijgeven en een financiële vergoeding aan EBBC voor het zoeken van een vervanger werd afgewimpeld. Spijkers: "Jerome wilde zelf niet. Hij doet liever met ons mee."

NBT-voorzitter Bouke Geersing: "Doordat ook nog eens Eric van der Sluis geblesseerd afhaakte, daalde het niveau van de ploeg dusdanig, dat we niet anders konden dan afzeggen. We zouden worden afgeslacht en daar heeft niemand wat aan."

Frank Voskuilen zit nu met de gebakken peren. "Ik verbaas me wél over de rol van de FEB. Het blijkt een lege doos. Voorzitter Henk Reekers heeft me in alle toonaarden bezworen dat hij er alles aan zou doen om de clubs van mening te laten veranderen. Dat dit niet is gelukt, tekent de situatie in Nederland, waar iedereen uitsluitend aan het eigen belang denkt. Het betekent ook dat het bestuur van de FEB geen enkele macht heeft binnen zijn eigen organisatie."

"Daar ben ik het niet mee eens", pareert Henk Reekers. "Wij zijn pas in een erg laat stadium ingeschakeld. Er bleek toen dat er niets van de gemaakte afspraken op papier stond en dat daar bovendien zeer verschillende interpretaties over circuleerden. We hadden daardoor geen enkel houvast om clubs tot iets te verplichten."

"Wij hebben onze les wat laat geleerd", vervolgt Bouke Geersing, zijn collega bij de NBT. "Na deze HBW gaan we zo snel mogelijk met alle partijen bij elkaar zitten om te voorkomen dat dit ooit nog eens gebeurt. Om de kans te vergroten dat we ook onze buitenlandse internationals kunnen opstellen, zou de HBW bijvoorbeeld zijn speeldata kunnen afstemmen op de internationale wedstrijdkalender. Bovendien zou het clubs kunnen uitnodigen uit landen, waarin ook onze vedetten uitkomen. Bijvoorbeeld een team waartegen Barcelona, met Fransisco Elson, voor de Spaanse competitie moet spelen tijdens de HBW. Barcelona is dan automatisch vrij, en daardoor ook Elson. Hoe dan ook, dit mag nooit meer voorkomen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl