Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
24 december 1999
 

[Matranortel]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[BOL]

Vodafone verhoogt bod op
Mannesmann tot ƒ302 miljard

Van onze correspondent - FRANKFURT, vrijdag

Vodafone Airtouch heeft gisteren een riant cadeau gelegd onder de kerstboom van de Mannesmann-aandeelhouders: het vijandige bod dat de Brits-Amerikaanse mobiele aanbieder doet, bedraagt uiteindelijk ƒ302 miljard. Dat is ƒ29 miljard meer dan het bedrag van ƒ273 miljard dat vorige maand was genoemd, maar dat komt omdat intussen het aandeel Vodafone in waarde is gestegen.

En Vodafone blijft bij een aandelenruil zonder contanten, de aandeelhouders krijgen 53,7 aandelen Vodafone voor elk aandeel van de Duitse Mannesmann. Het bod loopt tot 7 februari en kan worden verlengd naar 21 februari.

Hoe vijandig het bod wel is blijkt uit het 442 pagina's tellende biedingsbericht, Vodafone dreigt daarin de directie van Mannesmann de laan uit te sturen zodra het bod is geslaagd, desnoods met hulp van de rechter. De overname moet juridisch medio 2000 een feit zijn als de Europese Commissie haar goedkeuring heeft gegeven. Vodafone heeft dat al gesondeerd en is vast overtuigd van het groene licht, mits Vodafone dan Orange verkoopt.

Te grote concentratie
Orange is de vierde mobiele aanbieder in Engeland en onlangs opgekocht door Mannesmann. Dat was de reden voor Vodafone om in de aanval te gaan. Maar als Vodafone Mannesmann nu koopt, krijgt ze ook Orange en dat zou een te grote concentratie betekenen op de Britse thuismarkt.

Als de overname slaagt, krijgen de aandeelhouders van Mannesmann 47,2% van de nieuw op te richten gezamenlijke onderneming in handen voor een prijs van EUR226,40 per aandeel Mannesmann. Door de koersstijging van Vodafone is dat bod EUR35 per aandeel hoger uitgevallen. Analisten betwijfelen nog steeds of Vodafone dit gigantische biedingsbedrag van ƒ302 miljard, de grootste overname ooit, snel in een winstgevende zaak om kan zetten. De concurrentie in de mobiele telefoonwereld is hard en de marges krap. Alleen een totale marktcontrole is gelijk aan een licentie om geld te drukken, en dat zal de Europese Commissie nooit toestaan.

Maar Vodafone wil tegen elke prijs grip krijgen op de zich snel ontwikkelende Duitse markt en denkt dat alleen te kunnen bereiken door het kopen van Mannesmann. Bovendien komt Vodafone dan in de positie om te bepalen aan wie Orange wordt verkocht, de grote concurrent op de Britse markt.

Mannesmann-topman Klaus Esser blijft zich fel verzetten tegen de overname en denkt dat beide concerns niet bij elkaar passen. Vodafone wil Mannesmann ook zo snel mogelijk ontmantelen en alle oude divisies zoals metaalwaren- en pijpenfabricage verkopen. Het is Vodafone alleen te doen om het tweede Duitse mobiele netwerk.

Gerommel
Maar binnen de aandeelhouders van Mannesmann begint het te rommelen. Kon Klaus Esser het fort aanvankelijk nog verdedigen, nu ruiken de aandeelhouders het grote geld. Eén aandeelhouder, Guy Wyser-Pratte, wil dat de directie van Mannesmann toch gaat onderhandelen over het bod. Daarvoor moet hij een bijzondere aandeelhoudersvergadering beleggen waarbij 5% van het stemgerechtigde aandelenkapitaal het met hem eens is.

De aandeelhouders van Mannesmann die op het bod ingaan moeten een jaar op hun nieuwe verworven aandelen Vodafone blijven zitten, daarna kunnen ze ze belastingvrij verkopen. In feite is de koersontwikkeling in het eerste jaar na de overname van Vodafone dus beslissend voor wat de aandeelhouders Mannesmann uiteindelijk contant in de portemonnee kunnen laten glijden.

Tijdens een persconferentie gisteren in Düsseldorf verklaarde Vodafone-topman Chris Gent dat hij de positie van Mannesmann als grote werkgever rond Düsseldorf niet wil aantasten, er zullen geen ontslagen vallen als de overname slaagt. "Ik ben geen gewetenloze haai die bedrijven opslokt. Dit bod is niet zo vijandig als vroeger vijandige overnames waren. Wij blazen geen banen op."

Global player
Verder hield hij bij de presentatie van het overnamebod de aandeelhouders voor dat Mannesmann pas echt interessant kan worden als "global player" met Amerikaanse belangen. Die heeft Vodafone en volgens Gent wordt de nieuwe combinatie juist daarom zo interessant, een sterke positie in de VS zowel als in Europa.

Het wordt voor de Mannesmann-aandeelhouders "take it or leave it", Chris Gent maakte gisteren overduidelijk dat er geen hoger of beter (met contanten) bod komt, tenzij Vodafone door een derde partij wordt overboden. De aandelen van beide concerns stegen gisteren op het nieuws.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl