Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
24 december 1999
 

[Matranortel]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]
[Veilinghal]
[BOL]

Zalm wil voortaan
twee data op
giroafschriften

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

Minister Zalm (Financiën) wil dat de Nederlandse banken binnen twee jaar een nieuw giroafschriftensysteem invoeren, waarbij voortaan zowel de datum van afboeking, als de datum van bijboeking van een betaling zichtbaar wordt voor de klant.

Daarmee moet de aanhoudende onduidelijkheid bij consumenten en bedrijven over de zogenaamde valutering door banken worden weggenomen.

Zalm heeft dit de Tweede Kamer gisteren aangegeven naar aanleiding van het onderzoek 'verwerkingsduur van overboekingen en valutering' van De Nederlandsche Bank (DNB). Daaruit blijkt dat sprake is van veel onduidelijkheden bij de door de banken gehanteerde valutering.

Afspraken maken
De bewindsman wil in eerste instantie trachten via de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) binnen de sector afspraken te maken over een dergelijke systematiek, waarbij boekingsdatum en valutadatum zichtbaar worden. Duidelijk is wel dat Zalm eigen maatregelen achter de hand houdt indien voor de invoering van de euro in 2002 geen duidelijkheid op dit punt is geschapen.

Volgens Zalm en DNB ontstaat er onduidelijkheid over de mate van valutering, omdat begrippen als doorlooptijd, verwerkingsduur, boekdatum, valutadatum en rentedatum door banken vaak verschillend worden gedefinieerd en gebruikt. Een goede vergelijking zou mogelijk zijn, indien de valuterende banken naast de boekingsdatum ook de valutadatum aangeven.

Het onderzoek van DNB toont aan dat een overboeking gemiddeld één tot vier dagen in beslag neemt. Betalingen tussen de Postbank en andere banken duren doorgaans zelfs één à twee dagen langer.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl