Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
24 december 1999
 

[BOL]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[Matranortel]

Sdu krijgt domeinnamen internet terug

door ROMKE SPIERDIJK - AMSTERDAM, vrijdag

De Amsterdamse advocaat mr. Jeroen de Kreek moet vier door hem geregistreerde internet-domeinnamen overdragen aan Sdu Uitgevers.

De Kreek registreerde enkele maanden geleden de domeinnamen staatsblad.nl, staatscourant.nl, staatsalmanak.nl en wettenbank.nl. Sdu probeerde korte tijd later de namen aan te vragen voor haar gelijknamige uitgaven, en stuitte zo op De Kreek.

Volgens de Amsterdamse rechtbankpresident mr. Orobio de Castro maakt de advocaat, werkzaam bij het kantoor Sybrandy Fontijn, inbreuk op het merkenrecht van de Haagse uitgeverij.

Sdu-advocaat mr. Joris van Manen vindt het vreemd dat juist een advocaat zich actief met het kapen van domeinnamen bezighoudt. Eerder registreerde De Kreek al prinsjesdag.nl, troonrede.nl en miljoenennota.nl. "De rechter rekent echter steeds makkelijker onverbiddelijk af met domeinkapers. Een goede ontwikkeling."

Het kort geding is één van de tientallen geschillen om domeinnamen die in de afgelopen maanden uitgevochten werden. In bijna alle gevallen werd de naam door de rechtbank aan de eisende partij toegewezen. Zo kregen KLM-Alitalia, Delta Lloyd en Bank Labouchere na tussenkomst van de rechter hun domeinnaam in handen.

De Amsterdamse effectenbeurs is één van de weinigen die het onderspit moesten delven. Het bedrijf gebruikt de naam beursplein-5.nl (met streepje), en deed enkele weken geleden tevergeefs een poging ook beursplein5.nl (zonder streepje) in handen te krijgen. De beurs is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl