Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
24 december 1999
 

[Autosite]
[BOL]
[Siteshopper]
[Vacatures]
[Veilinghal]

Geldaffaire bezorgt
Kohl eenzame kerst

Van onze correspondent - BERLIJN, vrijdag

De dagen van Helmut Kohl als lid van de Duitse bondsdag en als erevoorzitter van de christen-democratische CDU lijken geteld.

Het openbaar ministerie in Bonn beslist nog dit jaar of de oud-bondskanselier wegens ontrouw, bedrog en witwassen van geheime gelden strafrechtelijk zal worden vervolgd.

De top van de partij heeft feitelijk al afscheid genomen van de man die een kwart eeuw lang alle touwtjes in handen had, die zestien jaar Duits regeringsleider was maar die, naar hij onlangs zelf toegaf, in financieel opzicht een scheve schaats heeft gereden.

Partijsecretaris Angela Merkel distantieert zich deze week in een artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung al nadrukkelijk van Kohl en loopt daarmee vooruit op de stappen die de partijleiding van de CDU gedwongen zal zijn te nemen, mocht Justitie in Bonn daadwerkelijk besluiten het 'standbeeld' van de partij te slopen.

Het zal dan niet blijven bij zorgvuldig in de krant neergeschreven hints, dat de Duitse christen-democratie haar eigen weg moet zien te gaan, zonder het 'Schlachtros' Helmut Kohl, zoals de zwaarlijvige politicus uit de Pfalz zich maar al te graag laat noemen.

Onbeweeglijk

De druk om de eer aan zichzelf te houden en zijn bondsdagzetel en erevoorzitterschap van de CDU neer te leggen, zal in dat geval stevig worden opgevoerd. De nu nog onbeweeglijke Kohl, die vasthoudt aan zijn standpunt dat hij meer voor Duitsland heeft gedaan dan al zijn critici tezamen, zal dan alsnog consequenties moeten trekken.

Er verschijnt geen krant meer in Duitsland of het verleden van Kohl wordt in negatieve zin uitgelegd. Op radio en tv is het niet anders. Het gaat allang niet meer alleen om de partijgeldenaffaire. Langzaam vallen in de Duitse pers de stukjes van een puzzel in elkaar, waaruit het beeld ontstaat, dat onder Kohl ook een systeem van steekpenningen moet hebben bestaan.

In dat verband worden twee zaken genoemd: de levering van pantservoertuigen aan Saoedi-Arabië en de verkoop van de Oost-Duitse raffinaderij Launa aan het Franse olieconcern Elf. Tientallen miljoenen marken zouden onder de toonbank aan politieke partijen en aan invloedrijke personen zijn uitgedeeld.

De Zwitserse justitie bevestigde deze week dat uit de eerste door haar uitgevoerde onderzoekingen is gebleken dat er een aantoonbaar verband is tussen beide mammoettransacties. In beide zaken duiken dezelfde personen op, die al dan niet toevallig ook tot de relatiekring van Helmut Kohl behoorden in de tijd dat hij kanselier was.

"Het beeld dat Helmut Kohl straks in de gevangenis van Moabit in de cel zit van Erich Honecker en dat hij dan ontdekt dat zijn kloppende buurman Egon Krenz is (de laatste leider van de DDR, die onlangs tot een jarenlange gevangenisstraf werd veroordeeld, red.) lijkt onvoorstelbaar", schreef de krant Die Welt onlangs.

En concludeerde: "Volhardt Kohl onder ede bij de onderzoekscommissie in zijn weigering namen te noemen van mensen die hem geld voor de partij hebben gegeven dan dreigen zeker consequenties. Het is nauwelijks voorstelbaar, dat hij zich daarvan niet bewust is."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl