Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
24 december 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Vacatures]

Geen vervolging ondanks
88 dode kinderen in Haïti

door Jolande Westdorp - DEN HAAG, vrijdag

Advocaten van de nabestaanden van 88 omgekomen baby's en peuters op Haïti reageren geschokt op de beslissing van de Haagse justitie om chemiehandelaar Vos B.V. uit Alphen aan den Rijn niet te vervolgen voor doodslag en dood door schuld.

Vos B.V. leverde in 1995 met diethyleenglycol vergiftigde, uit China afkomstige glycerine aan een farmaceutisch bedrijf op Haïti. Die onderneming fabriceerde met de zwaar verontreinigde grondstof een hoestdrankje voor kleine kinderen, dat zonder doktersrecept in Haïtiaanse apotheken verkrijgbaar was.

"Het staat vast dat het giftige drankje het leven heeft gekost aan in ieder geval 88 kinderen in de leeftijd van enkele maanden tot vijf jaar", aldus de Soester advocaat J. van der Wolf en zijn Duitse collega P. Henseler. "Het staat tevens vast dat Vos heeft geweten dat de glycerine verontreinigd was en naar een farmaceutisch bedrijf ging dat er medicijnen mee maakte. Wat heeft het OM in vredesnaam meer nodig om iemand te vervolgen?"

Justitie in Den Haag zegt de twee beschuldigingen te laten vallen om de afwikkeling van het sinds 1997 geopende gerechtelijk vooronderzoek "te bespoedigen".

Het OM zou niet kunnen bewijzen dat er daadwerkelijk een verband is tussen de verkoop van de giftige glycerine door Vos B.V. en de dood van de kinderen.

Vos wordt nog wel verdacht van zware overtredingen van de milieuwet, waaronder het leveren van "onzuivere glycerine waarvan het bedrijf had kunnen vermoeden dat daardoor gevaren voor mens of milieu konden optreden".

Volgens persofficier mr. S. Horstink is het rondkomen van bewijsmateriaal voor dood door schuld of doodslag onder meer gestagneerd, omdat de Haïtiaanse autoriteiten geen autopsierapporten hebben afgegeven.

Advocaat Henseler bestrijdt dat echter fel. "Ik heb een dag lang met de Nederlandse aanklager gesproken. Ik heb justitie gewezen op het feit dat ik zeker 30 rapporten van Haïtiaanse artsen in mijn bezit heb, waarin de doodsoorzaak van deze kinderen het overlijden na de inname van een giftig hoestdrankje is vastgelegd."

Amerikaanse en Haïtiaanse medici schatten dat er in werkelijkheid tussen de twee- en vijfhonderd kinderen op Haiti zijn omgekomen. "Het merendeel van de slachtoffertjes is nooit in een ziekenhuis opgenomen, omdat hun straatarme ouders daar geen geld voor hadden", aldus Henseler.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl