Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
24 december 1999
 

[Demon]
[CMG]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[Netaspect]
[KPN Digitale Certificaten]
[ABN AMRO]

Bonden dreigen met massale actie

Van een onzer verslaggevers

EINDHOVEN, vrijdag

De vakbonden dreigen met massale acties bij Philips als de 'afbraak van werkgelegenheid bij de lichtdivisie' niet wordt gestopt. Dat schrijven zij in een gezamenlijke brief aan de directie van Philips Nederland.

Aanleiding zijn de reorganisatieplannen bij de spaarlampenfabriek in Terneuzen, waar 480 banen op de tocht staan.

Ultimatum

De vakbeweging wil van Philips voor 19 januari antwoord hebben. "Dat kan alleen maar een positief antwoord zijn. Laten ze zich dat goed realiseren", zei FNV Bondgenoten-bestuurder J. Cuperus in een toelichting gisteren.

De bonden zijn ervan overtuigd dat Philips "binnen drie vier jaar de productie- en de ontwikkelingsafdelingen in zijn geheel zal overbrengen naar lagelonenlanden". In totaal werken er bij de elf ondernemingen van de Philips Lighting ruim 6000 mensen.

In de brief eisen de bonden een permanente plek aan tafel bij de managers die beslissingsbevoegd zijn. "We willen serieus genomen worden en meepraten over de toekomst van onze mensen", aldus Cuperus.

Investeren

Philips moet volgens de bonden niet bij de pakken neerzitten en alsnog gaan investeren in het ontwikkelen van nieuwe producten. Hiervoor moet ook de productiecapaciteit in ons land behouden blijven.

"De kennisindustrie moet voor Nederland behouden blijven", zei een getergde Cuperus. "Laat ze maar opnieuw bewijzen dat ze de ondernemer van de eeuw zijn."

Volgens hem hanteert Philips nu een "salami-tactiek van uitmelken en cashen". Voor Terneuzen betekent dit dat de productontwikkeling naar Shanghai wordt overgeplaatst en de productie zelf naar Polen.

Philips liet eerder deze week weten dat een sociaal plan voor de 480 werknemers daar onvermijdelijk is en dat de bonden met hun reddingsplan het personeel voor de gek houden.

Kostprijs

"Als we nu niets doen, zijn de tl-fabriek in Roozendaal en de componentenfabriek Oss als volgende het haasje", voorspelt Cuperus.

Philips wil de kostprijs bij de lichtdivisie met 40 procent terugbrengen en kijkt daarom onder meer richting Oost-Europa. "Per eenheid product kan het hier net zo goedkoop", beweert Cuperus.

Volgens ingewijden is het zo goed als zeker dat Philips het eisenpakket afwijst en dat het waarschijnlijk op 31 januari tot acties komt. De vakbeweging verwacht bij acties in Eindhoven zo'n duizend Philips-werknemers op de been te kunnen brengen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl