&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
donderdag
23 december 1999

Log

Het is een goede zaak dat de sociale partners onderling overeenstemming hebben bereikt over een alternatief plan voor de in hun kring sterk omstreden voorstellen van minister De Vries en staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) over de reorganisatie van de uitvoering van de ww en wao.

De werkgevers en werknemers willen terecht af van de grote eenvormige publieke organisatie die straks arbeidsongeschikten moet keuren en de premies moet innen en uitkeren. Brengt een stelsel van elkaar beconcurrerende uitvoeringsinstellingen niet de oplossing voor de problemen rond de uitvoering van de sociale zekerheid, zoals de bewindslieden stellen, hun 'Moskou-model' doet dat zeker niet.

Dat dreigt een uiterst bureaucratische, logge organisatie te worden die bovendien veel te los komt te staan van de diensten die voor herintreding van de werklozen en zieke werknemers moet zorgen.

Het is begrijpelijk dat werkgevers en werknemers nog meer te zeggen willen krijgen over de twee werknemersverzekeringen, zonder overigens in individuele gevallen te willen treden. Het gaat immers om de besteding van hun geld.

Het kabinet heeft de plicht naar de constructieve voorstellen te luisteren. Het mag hiervoor niet horende doof en ziende blind blijven. Daarvoor is de uitvoering van de sociale zekerheid te belangrijk.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Ambtseed

Het college van B en W van de gemeente Groningen heeft een initiatiefvoorstel van GroenLinks, de ambtseed weer in te voeren voor alle ambtenaren, overgenomen.

Die eed, waarin een ambtenaar zweert of belooft trouw te zijn aan de Grondwet en volkomen onkreukbaar te werk te zullen gaan, is de afgelopen decennia veelal in onbruik geraakt omdat hij als overbodig werd beschouwd en door sommigen zelfs werd gezien als een teken van wantrouwen jegens ambtenaren.

Terecht komt er de laatste tijd een eind aan die overgevoeligheid.

Bovendien wint de overtuiging veld dat er van een plechtige belofte in psychologische zin altijd een extra positieve stimulans uitgaat voor integer gedrag.

Al met al reden genoeg om de ambtseed in ere te herstellen, overal waar die in onbruik is geraakt.

De gemeente Groningen is overigens niet de eerste overheid waar de eed (hoogstwaarschijnlijk) weer wordt ingevoerd. In andere plaatsen waait dezelfde wind en ook op provinciaal niveau (Utrecht) is de plechtige eed of belofte weer in zwang.

Er kan niets tegen een landelijke herinvoering zijn, overal waar ambtenaren in dienst komen (of al zijn) van de gemeenschap.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]