Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
23 december 1999
 

[Vacatures]
[Qxl]
[Cybercard]
[Telegraaf]

Doek valt voor
Atletico-voorzitter
Gil y Gil

BARCELONA, donderdag

Het doek is definitief gevallen voor Jesus Gil y Gil. Rechter Manuel Castejon nam gisteren het besluit om voorzitter Gil y Gil en de rest van het bestuur van Atletico Madrid af te zetten wegens fraude. De rechter heeft beslag gelegd op alle aandelen van de club, voor 95% in handen van Gil y Gil, en heeft tot 20 maart 2000 een bewindvoerder over de club aangesteld.

De rechterlijke maatregel vloeit direct voort uit het onderzoek dat al een jaar loopt naar malversaties tussen de gemeente Marbella, waar Gil burgemeester is, en Atletico Madrid, waar hij de voorzittershamer hanteert. Uit het voorlopige onderzoek is gebleken dat Gil sinds hij in 1991 tot burgemeester van Marbella werd gekozen, veel geld uit de gemeentekas van Marbella naar Atletico heeft overgeheveld. Het zou in beginsel gaan om een bedrag van bijna ƒ6 miljoen, dat in de vorm van shirtsponsoring van Marbella aan de club werd betaald. Maar rechterlijk onderzoek wees uit dat in de eerste jaren nooit sprake is geweest van contracten die pas achteraf werden opgesteld toen Gil de grond onder de voeten te heet voelde worden. Gil werd op 7 januari vorig jaar voor dat vergrijp al gearresteerd, maar werd na drie dagen uit de gevangenis ontslagen wegens hartproblemen.

Met het geld uit de gemeentekas van Marbella wist Gil in 1994 te voorkomen dat de club wegens te grote schulden verplicht zou moeten degraderen naar de 2e Divisie-B en zijn profstatus zou verliezen. Uit een ander onderzoek van de Spaanse militaire inlichtingendienst CESID kwam vorige week boven water dat het gros van de employees van Atletico Madrid betaald werd uit de kas van Marbella via een financiële constructie van een gemeentebedrijf, Tributos 2000. Los van de affaire van Atletico kwam via de CESID ook aan het licht dat de dochter van Gil regelmatig koffers vol met contant geld afkomstig van de gemeente van Marbella naar Madrid transporteerde en in totaal een bedrag van bijna ƒ10 miljoen op een privé-rekening van Gil stortte.

De maatregel treft niet alleen Jesus Gil y Gil maar ook de rest van het bestuur. Gil reageerde gisteren in eerste instantie gelaten op het rechterlijke bevel zijn club onder curatele te plaatsen. "We hebben alle documentatie beschikbaar waarmee we onze onschuld kunnen bewijzen. De aantijgingen en de maatregel van de rechter zijn dus illegaal. Wat men uit het oog verloren heeft is dat een voetbalclub iets anders is dan een gewoon bedrijf", aldus Gil.

Volgens Gil is het besluit dinsdag genomen en werd hem gisterenmorgen meegedeeld. "Ze hebben de club van me afgenomen en ik zie de toekomst van Atletico somber in. Ik vraag me wel eens af hoe het allemaal zo gekomen is. Het is wel toevallig dat ik het doelwit van justitie ben sinds ik met mijn partij deelgenomen heb aan de verkiezingen van Ceuta en Melilla." Het geijkte verweer van Gil, die heilig gelooft in een samenzweringstheorie sinds hij besloot voet aan wal te zetten in de twee Spaanse enclaves op de Marokkaanse kust, een paradijs voor iedere projectontwikkelaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl